A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Vínan | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | (CH(OH)COO-)2 |
Systematický názov | 2,3-dihydroxybutándioát |
Synonymá | Tartrát |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molekulová hmotnosť | 148,07 u |
Molárna hmotnosť | 148,0715 g/mol |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | 64672-61-3 |
PubChem | 3806114 |
ChemSpider | 3033168 |
SMILES | O=C()C(O)C(O)C()=O |
3D model (JSmol) | Interaktívny 3D model |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Vínan je anión, soľ alebo ester kyseliny vínnej.[1]
Hlavnými komerčne používanými formami vínanov sú čistá kryštalická kyselina vínna používaná ako okysľujúce činidlo v nealkoholických nápojoch a potravinách, vínny kameň používaný pri pečení a Rochellova soľ, bežne používaná v roztokoch na galvanizáciu.
Prídavné látky v potravinách
Ako prídavné látky v potravinách sa vínany používajú ako antioxidanty, regulátory kyslosti a emulgátory. Používajú sa napríklad:
- vínany sodné (E335)
- hydrogenvínan sodný
- vínan sodný
- vínan sodno-amónny zlúčenina, prostredníctvom ktorej Louis Pasteur objavil chiralitu
- vínany draselné (E336)
- hydrogenvínan draselný (vínny kameň)
- vínan draselný
- vínan sodno-draselný (E337, Rochellova soľ)
- vínan vápenatý (E354, používaný ako emulgátor)
- stearyltartrát (E483, používaný ako emulgátor)
Vo víne
Vo víne sú vínany neškodné kryštalické usadeniny, ktoré sa oddeľujú od vín počas fermentácie a starnutia. Hlavnou zložkou týchto usadenín je hydrogenvínan draselný, draselná soľ kyseliny vínnej. Malé množstvá zvyškov buničiny, odumretých kvasiniek a vyzrážaných fenolových materiálov, ako sú triesloviny, tvoria nečistoty kontaminujúce vínny kameň.
Vinársky priemysel je jediným zdrojom komerčných vínanov a kryštalické inkrustácie, ktoré zostali vo fermentačných nádobách, sa pravidelne zoškrabujú a čistia na komerčné použitie.
Vínany sa oddeľujú od nových vín, pretože sú menej rozpustné v alkohole ako v nealkoholickej hroznovej šťave. Presné údaje sa líšia podľa odrody a regiónu, ale približne polovica vínanu rozpustného v hroznovej šťave je nerozpustná vo víne. Problém je v tom, že vínan môže po fľaškovaní zostať v presýtenom stave, aby neskôr v nejakom nepredvídateľnom čase vykryštalizoval.
Vínany vyzrážané v červenom víne zvyčajne prijímajú určité množstvo červeného pigmentu a bežne sa považujú za obyčajný sediment; v bielych vínach môžu pôsobiť znepokojivo ako črepy skla. Moderný vinársky priemysel sa rozhodol, že stabilizácia vínanu je vhodnejšia ako vzdelávanie spotrebiteľov.[2]
Ako prísada do betónu
Vínany sa tiež používajú ako spomaľovače času tuhnutia betónu, keď je teplota príliš vysoká.
Referencie
- ↑ DL-Tartaric acid . pubchem.ncbi.nlm.nih.gov, . Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ ROBINSON, Jancis; HARDING, Julia. The Oxford Companion to Wine. 3. vyd. Oxford, UK : Oxford University Press, 2006. ISBN 9780198609902. S. 681-682. (po anglicky)
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tartrate na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk