A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tempe alebo tempeh[1] je sójový výrobok, ktorý sa vyrába skvasením celých sójových bôbov. Uvarené bôby sú naložené do kultúry Rhizopus oligosporus alebo Aspergillus oryzae[2] a tá nimi prerastie, spojí ich a vytvorí tvrdú konzistenciu bielej farby. Kvôli týmto plesniam tempe obsahuje vitamín B12, ktorý je vo vegánskej diéte ťažké získať, pretože ako jediný je čisto živočíšneho (v podstate bakteriálneho) pôvodu a nedá sa nahradiť rastlinnými náhradami. Preto sa v jedlách tempe používa ako náhrada mäsa.
Tempe je pôvodom z Indonézie a rozšírené je v celej juhovýchodnej Ázii niekedy je označované ako „indonézske mäso“. Je dobre stráviteľné, pripravuje sa na rôzne spôsoby a nevyžaduje si dlhú tepelnú úpravu. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, proteínov, minerálov a aminokyselín.
Referencie
- ↑ ŠINKOVÁ, T. Rozmanité uplatnenie sóje. Trendy v potravinárstve (Bratislava: Výskumný ústav potravinársky), 2007, roč. 14, čís. 2, s. 12 – 13. Dostupné online . ISSN 1336-085X.
- ↑ A Starzyńska-Janiszewska, B Stodolak, R Duliński, and B Mickowska: The influence of inoculum composition on selected bioactive and nutritional parameters of grass pea tempeh obtained by mixed-culture fermentation with Rhizopus oligosporus and Aspergillus oryzae strains Food Science and Technology International April 2012 18: 113-122, first published on March 13, 2012 doi:10.1177/1082013211414771
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tempe
Externé odkazy
- Ako si vyrobiť tempeh (po anglicky)
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk