Al dente - Biblioteka.sk

Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Al dente
Hrniec so špagetami vo vriacej vode

Al dente (tal. pod zub alebo na hryz)[1] je označenie cestovín alebo ryže, ktoré sú uvarené tak, aby neboli úplne mäkké alebo tvrdé, ale aby pri prežúvaní kládli mierny odpor.[2][3][4]

V súčasnej talianskej kuchyni tento výraz označuje ideálnu konzistenciu cestovín a jeho základom je kratší čas ich varenia.[5][6] Molto al dente je kulinársky výraz pre mierne nedovarené cestoviny.[2][7] Tie sú výsledkom prvého varenia, keď sa cesto varí na dvakrát.

Podľa American Diabetes Association majú cestoviny varené al dente nižší glykemický index ako cestoviny, ktoré sú varené domäkka.[8] Pri varení komerčných cestovín nastáva fáza al dente hneď po zmiznutí bielej farby v strede cestovín.[4]


Referencie

  1. Online Etymology Dictionary . Etymonline.com. Dostupné online.
  2. a b HAZAN, Marcella. Essentials of Classic Italian Cooking - Marcella Hazan - Google Books.  : , 2011-07-20. Dostupné online. ISBN 9780307958303.
  3. Al dente: definition of al dente in Oxford dictionary (American English) (US) . Oxforddictionaries.com, 2014-08-11. Dostupné online.
  4. a b SINCLAIR, Charles. Dictionary of Food: International Food and Cooking Terms from A to Z - Charles Sinclair - Google Books.  : , January 2009. Dostupné online. ISBN 9781408102183.
  5. MOLITERNO, Gino. Encyclopedia of Contemporary Italian Culture - Google Books.  : , 11 September 2002. Dostupné online. ISBN 9781134758777.
  6. CAPATTI, Alberto; MONTANARI, Massimo. Italian Cuisine: A Cultural History - Alberto Capatti, Massimo Montanari - Google Books.  : , 2013-08-13. Dostupné online. ISBN 9780231509046.
  7. Penne a la vodka Recipe Text | Rouxbe Cooking School . Rouxbe.com. Dostupné online.
  8. Glycemic Index and Diabetes: American Diabetes Association® . Diabetes.org. Dostupné online. Archivované 2013-10-31 z originálu.

Zdroj

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Al dente na anglickej Wikipédii.
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Al dente





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk