A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Hruškovec americký[1] (iné názvy: avokádo,[2] staršie: avocado;[3][4] lat. Persea americana, staršie: Persea gratissima, Laurus persea[5]) je pestovaná rastlina (strom) z čeľade vavrínovité. Jej plod sa nazýva avokádo[2][1] (staršie: avocado,[4] neformálne názvy: krokodília hruška,[3] aligátoria hruška,[6] maslové ovocie[6][7]).
V roku 2019 bol sekvenovaný genóm avokáda, konkrétne P. americana var. drymifolia.[8]
Rozšírenie
Rastlina sa pestovala už v praveku. Vznikla pravdepodobne v Strednej Amerike. Pred objavením Ameriky sa pestovala od Mexika po Andy v Peru. Dnes sa pestuje po celom svete v tropickej a subtropickej oblasti.[5]
Systematika
V pestovateľskej praxi sa rozlišujú 3 tzv. rasy (nazývané aj typy či odrody) hruškovca amerického - mexická (Persea americana var. drymifolia), západoindická (Persea americana var. americana) a guatemalská (Persea americana var. guatemalensis). V taxonomickom zmysle je však toto delenie sčasti sporné, prípadne trochu zložitejšie - napr. v niektorých zdrojoch guatemalská rasa nepatrí do druhu hruškovec americký a v iných zas hruškovec americký zahŕňa okrem vyššie uvedených troch taxónov aj viacero ďalších (ekonomicky nevýznamných) taxónov, ktoré sú inde radené ako (resp. pod) samostatné druhy z rodu hruškovec (Persea). [9][3][10]
Krížením vyššie uvedených troch rás vzniklo veľké množstvo kultivarov. Tieto majú rôzne vegetačné obdobia, takže avokádo je na trhu nepretržite po celý rok. [3][11]
Charakteristika rastliny
Ide o strom, ktorého výška je do 20 m. Jeho koruna má rôzny tvar. Listy sú tmavozelené, lesklé, striedavé jednoduché celistvookrajové špicaté valcovité až kopijovité. Kvety sú žltozelené, drobné, obojpohlavné, nemajú korunné lupienky; sú usporiadané po 100 až 300 v súkvetiach - metlinách.[1]
Plod
Plod sa tvarom podobá hruške. Veľkosť plodu sa mení podľa rasy resp. kultivaru - pohybuje sa medzi 200 g a 2 kg (pričom až štvrtinu váhy plodu tvorí semeno). Plod je tmavozelený až purpurovohnedý. Medzi jadrom a šupkou je žltkastá až zelenkastá dužina, ktorá obsahuje až 25-30 % oleja (tuku), veľa vitamínov (betakarotén, tiamín, riboflavín, niacín) a minerálnych látok, má lahodnú orechovú príchuť a v dozretom stave má maslovitú konzistenciu. Dužina sa je priamo surová alebo ochutená a robia sa z nej šaláty alebo nátierky. Olej sa používa v kozmetickom priemysle. [3][12]
Zdroje
- ↑ a b c hruškovec americký. In: Encyclopaedia Beliana 6. S. 255
- ↑ a b avokádo. In: ŠALING, Samo; IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária; MANÍKOVÁ, Zuzana. Veľký slovník cudzích slov. 2. revid. a dopl. vyd. Bratislava-Veľký Šariš : SAMO, 2000. ISBN 80-967524-6-4. S. 138.
- ↑ a b c d e avocado. In: Pyramída
- ↑ a b avocado. In: IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, M.; MANÍKOVÁ, Zuzana. Slovník cudzích slov. 1. vyd. Bratislava : SPN, 1979. S. 112.
- ↑ a b MANSFELD, Rudolf; BÜTTNER, R.. Mansfeld's Encyclopedia of Agricultural and Horticultural Crops ((Except Ornamentals)). : Springer Science & Business Media, 2001. 3641 s. ISBN 978-3-540-41017-1. S. 111.
- ↑ a b KOLEJÁK, Jozef. Aligátoria hruška. .týždeň (Bratislava: W PRESS), 2011-06-19. Dostupné online . ISSN 1336-653X.
- ↑ Avokádový olej – účinky, cena . zdravina.sk, . Dostupné online.
- ↑ The avocado genome informs deep angiosperm phylogeny, highlights introgressive hybridization, and reveals pathogen-influenced gene space adaptation . pnas.org, . Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ SCHAFFER, Bruce A.; WOLSTENHOLME, B. Nigel; WHILEY, Antony William. The Avocado (Botany, Production and Uses). : CABI, 2013. 560 s. ISBN 978-1-84593-701-0. S. 32-36.
- ↑ Taxon: Persea americana Mill. . npgsweb.ars-grin.gov, . Dostupné online.
- ↑ Pine Island Nursery . tropicalfruitnursery.com, . Dostupné online.
- ↑ avokádo. In: Encyclopaedia Beliana 1. S. 495
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk