A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Chuť je telesný zmysel, prostredníctvom ktorého niektoré živočíchy vnímajú chemické látky v rozpustenej podobe. Chuť je aj vlastnosť látok vnímaná týmto zmyslom.
Chuť človeka
Rozlišujeme päť základných chutí: sladkú, kyslú, horkú, slanú a umami.[chýba zdroj
Sladkú vnímame najmä na hrote jazyka, kyslú a slanú po stranách a horkú pri koreni jazyka. /Teória o rozložení vnemu chuti na jazyku je už neplatná/ Cez chuťovú dráhu sa zapojuje aj reflexné vylučovanie slín. Analyzátorom sú chuťové bunky, ktoré vytvárajú chuťové poháriky (caliculi gustatorii) v epiteli ústnej dutiny na jazyku, mäkkom podnebí a v hornej časti hltana a na zadnej strane hrtanovej príchlopky (epiglotis). Oblasť pre príjmanie najčistejších a najintenzívnejších chuťových vnemov – regio gustatoria, je na sliznici jazyka, kde sa nachádzajú ohradené papily/hradené bradavky (papillae valatae) a hubovité papily/bradavky (papillae fungiformes).
Najviac chuťových pohárikov je po stranách, na hrote a pri koreni jazyka. Skladajú sa z dvojakých buniek: chuťových a podporných. Podporné bunky sú v chuťovom poháriku usporiadané ako dieliky pomaranča. Medzi ne sú vsunuté chuťové bunky. Chuťové bunky sú vretenovité s veľkým okrúhlym jadrom. Z povrchu chuťových buniek vybiehajú jemné vlásky do chuťového póru (porus gustatorius). Bazálne časti chuťových buniek vytvárajú vo vnútri chuťových pohárikov synapsie s dendritmi bipolárnych buniek, ktoré sú uložene v ganglione kolienka (ganglion geniculi) a v gangliách IX. a X. hlavového nervu. Chuťová dráha pokračuje do talamu a do kôry laloka.
Iné projekty
Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Chuť (zmysel)
Commons ponúka multimediálne súbory na tému Chuť (zmysel)
Externé odkazy
- FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.
- Biológia človeka – UK Bratislava 2001
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk