A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
cesnak cibuľový | |
Vedecká klasifikácia | |
---|---|
Vedecký názov | |
Allium cepa Linnaeus | |
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku | |
Cesnak cibuľový[1][2][3] (iné názvy: cibuľa[1][2], cibuľa kuchynská[3][4], zriedkavo: cibuľa obyčajná[5], zriedkavo: cesnak cibuľa[6]; lat. Allium cepa) je dvojročná rastlina z rodu cesnak (Allium).
Obsahové látky
Cibuľa obsahuje typické látky. Výrazným je typický cukor ramnóza, ktorý dominuje po skonzumovaní silným zápachom vo vetroch.
Ďalšou látkou ktorá je obsiahnutá v stene bunky je síru obsahujúca aminokyselina izoalliin, ktorý sa rozkladá už pri príprave. Ľudia musia pri rezaní cibule "plakať", pretože vo vnútri bunky sa nachádza enzým alliináza, ktorý aminokyselinu isoalliin štiepi medzi inými na dráždivý propanthial-S-Oxid, ktorý po vyparení a prsknutí dráždi sliznicu, v dôsledku čoho oči slzia.
100 g surovej cibule obsahuje:[7] | ||||||||
kcal | kJoule | voda | tuky | draslík | vápnik | horčík | vitamín C | sacharidy |
28 | 117 | 88 g | 0,01 g | 135 mg | 128 mg | 11 mg | 7 mg | 5,6 g |
Cibuľa
Jej cibule sa používajú na konzumáciu ako zelenina.
Referencie
- ↑ a b ČERVENKA, Martin, et al. Slovenské botanické názvoslovie : rastlinná výroba. 1. vyd. Bratislava : Príroda, 1986. 517 s.
- ↑ a b MIČIETA, K. et al. Fylogenéza a morfogenéza cievnatých rastlín, 2018, S. 134
- ↑ a b cibuľa. In: Encyclopaedia Beliana. 1. vyd. Bratislava : Encyklopedický ústav SAV; Veda, 2001. 686 s. ISBN 80-224-0671-6. Zväzok 2. (Bell – Czy), s. 534.
- ↑ Novacký et al. 1954 citovaný v
- ↑ Botanické druhy rodu Allium L. používané v sadovníctve Autoreferát dizertačnej práce na získanie vedecko – akademickej hodnosti philosophiae doctorvo vednom odbore doktorandského štúdia 41 – 42 – 9 Záhradníctvo, Ing. Elka Kóňová, 2008
- ↑ Československý terminologický časopis. : Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied., 1962. 442 s. S. 378.
- ↑ Souci/Fachmann/Kraut. Deutschen Forschungsanstalt für Lebensmittelchemie, 5. Auflage, 1994.
Iné projekty
- Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o cibuľa
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Cesnak cibuľový
- Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Cesnak cibuľový
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk