A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tomuto článku alebo sekcii chýbajú odkazy na spoľahlivé zdroje, môže preto obsahovať informácie, ktoré je potrebné ešte overiť. Pomôžte Wikipédii a doplňte do článku citácie, odkazy na spoľahlivé zdroje. |
Dezert je malá porcia jedla. Preto sa nepodáva samostatne, ale na záver menu. Dezertov je veľa druhov, ale mali by chuťovo harmonizovať s ostatnými chodmi. Najčastejšie ho predstavuje malá porcia sladkého jedla (múčník, zákusok, torta, zmrzlina, puding), jeho charakter je však silne podmienený krajovými zvyklosťami - napr. vo Francúzsku je zvykom servírovať ako dezert syr (aj niekoľko druhov) alebo syr s ovocím, v Taliansku okrem sladkostí sa podáva aj syr alebo ovocie, v Španielsku sa pod dezertom rozumie sladkosť, ale v závislosti na ročnom období sa servíruje aj ovocie (v lete)
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Dezert
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk