A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Pôvod | |
---|---|
Alternatívne názvy | strapačky s kapustou, strapačky |
Miesto pôvodu | Slovensko |
Detaily | |
Hlavné ingrediencie | halušky, kyslá kapusta |
Kapustové halušky alebo strapačky s kapustou alebo strapačky sú tradičné slovenské jedlo. Základ tvoria uvarené halušky zo zemiakového cesta, ktoré sa miešajú s dusenou nakrájanou kyslou kapustou[1] a malými kúskami praženej slaniny, tzv. oškvarkami. Zvykne sa pridávať aj strúhaný syr.
Strapačky majú svoju obľubu aj v Maďarsku, kde sa nazývajú sztrapacska a namiesto kyslej kapusty ich základ tvorí ovčia bryndza.[2]
Referencie
- ↑ A.S, Petit Press. Traditional Slovak food . spectator.sme.sk, 2014-02-03, . Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ Magyar Néprajzi Lexikon / . mek.niif.hu, . Dostupné online. (po maďarsky)
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk