Karé (mäso) - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Karé (mäso)
Bravčové karé bez kosti
Poloha časti mäsa na schematickom znázornení polovice ošípanej
Bravčové karé s kosťou

Karé (iné názvy: chrbtovina; pri ošípaných aj: pečeň, hovorovo pečienka) je mäso z (rebrovej) časti chrbta jatočného zvieraťa, presnejšie ošípanej, teľaťa alebo barana. V užšom zmysle sa výrazom karé označuje bravčové karé, teda karé z ošípanej. [1][2][3][4][5][6][7][8]

Bravčové karé

Je veľmi kvalitnou časťou z chrbtovej časti ošípanej (bravčové mäso). Obsahuje vnútrosvalový tuk v prednej časti, kde nadväzuje na krkovičku. Stredná a koncová časť je naopak bez tuku. Tukové krytie na povrchu svalu je max. do 3 mm.[9] Využíva sa najčastejšie na pečenie v celosti (rolády, kotlety), dusenie (soté) a na prípravu vyprážaných rezňov.[8]

Referencie

  1. karé. In: Krátky slovník slovenského jazyka 2003
  2. karé. In: Slovník slovenského jazyka (Peciar)
  3. karé. In: Veľký slovník cudzích slov 2000, S. 603
  4. karé. In: Příruční slovník jazyka českého
  5. karé. In: Slovník spisovného jazyka českého
  6. WWW.AGROPORADENSTVO.SK . old.agroporadenstvo.sk, . Dostupné online.
  7. Kar­ree, das . duden.de, . Dostupné online.
  8. a b AZET.SK. Bravčové mäso, jeho časti a využitie . dobruchut.aktuality.sk, 1. jún 2012, . Dostupné online.
  9. Mäso, jeho delenie a použitie 1 | Bravčové mäso . www.bidfood.sk, 3. august 2016, . Dostupné online.
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Karé (mäso)





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk