A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Marmeláda je v tradičnom ponímaní a do roku 2004 aj podľa právnych predpisov opak džemu v tradičnom ponímaní, čiže nátierka vytvorená rozvarením ovocia (čerstvého alebo polotovaru), ktoré sa pretrie sitom a zvarí s cukrom a ďalšími prísadami tak, aby vznikol výrobok s mazľavo rôsolovitou konzistenciou.[1]. Pokiaľ ide o právne predpisy, posledný právny predpis používajúci túto tradičnú definíciu uvádzal nasledujúcu definíciu: výrobok z ovocia alebo zo zeleniny polotuhej až tuhej homogénnej rôsolovitej konzistencie, s prídavkom cukru alebo iných sladidiel, alebo aj iných prísad a prídavných látok. [2]
Marmeláda v tomto tradičnom ponímaní sa používa najčastejšie ako nátierka alebo ako plnka do jedál z múky. Na rozdiel od džemu v marmeláde nie sú viditeľné kusy ovocia. Marmeláda môže byť z jedného druhu ovocia alebo z viacerých druhov ovocia. Často sa kombinuje jeden druh ovocia s jablkovou dreňou. Pripravuje sa obyčajne tak, že sa z rozvareného ovocia pripraví pretlak, ktorý sa následne varí na prudkom plameni do rôsolovitej konzistencie, a po odparení určitej časti vody sa pridá cukor. Na dosiahnutie rôsolovitej konzistencie je potrebný istý obsah pektínu a kyselín v použitom ovocí (napr. v jablkách je veľa pektínu, v čerešniach je málo pektínu). Preto sa z niektorých druhov ovocia dajú rôsolovité hmoty (t.j. marmelády) variť len po pridaní pektínu a kyseliny.[3]
Referencie
- ↑ marmeláda. In: Malá československá encyklopedie IV M-Pol. 1. vyd. Praha: Academia, 1986. s. 102.
- ↑ Výnos Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 3. mája 2001 č. 787/1/2001-100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu Slovenskej republiky upravujúca spracované ovocie a spracovanú zeleninu
- ↑ Džem? Lekvár? Marmeláda? Aký je v tom rozdiel?
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk