A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Opekance (iné názvy v nárečiach: bobáľky, pupáky, pupáčiky, pupáčky) sú malé guľôčky z kysnutého cesta pečené v pekáči tak, že sú k sebe jemne pritlačené.
Vianočné opekance
Zvyknú sa podávať ako pôstne jedlo počas Štedrého dňa. Tradične sa zalievajú horúcim mliekom a posypávajú sa mletými orechami, makom, tvarohom alebo iným druhom posýpky zmiešaným s cukrom. Ako náhrada kysnutých opekancov môžu byť využité aj nakrájané rožky.[1][2]
Referencie
- ↑ Sladké Vianoce na záhorácky spôsob . Drive Magazine, 2020-12-12, . Dostupné online.
- ↑ Najfantastickejšie koláčiky a vianočné jedlá . Piešťanský denník, 2016-12-22, . Dostupné online.
Externé odkazy
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk