Piepor čierny - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Piepor čierny
Piepor čierny
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Piper nigrum
Carl Linné, 1753
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Piepor čierny[1] (lat. Piper nigrum) je kvitnúca popínavá rastlina z čeľade pieprovité, pestovaná pre svoje plody čierne korenie, ktoré sa suší a používa ako korenie. Keď je čerstvé a úplne zrelé, má priemer asi 5 mm, je tmavočervené a obsahuje jedno semeno, rovnako ako všetky kôstkovice.

Pôvodom je z dnešnej Kéraly v juhozápadnej Indii,[2][3] tu aj v iných tropických oblastiach sa intenzívne pestuje. Vietnam je od roku 2013 najväčším producentom a vývozcom korenia na svete, a od roku 2013 produkuje približne 34 % svetovej produkcie.[4]

Korenie sa používa už od staroveku, a to ako pre svoju chuť tak aj v tradičnej medicíne. Čierne korenie je najviac obchodovaným korením na svete a je jedným z najbežnejších korenín pridávaných do jedál na celom svete. Jeho korenistosť je spôsobená chemickou zlúčeninou piperín, ktorá je iným druhom korenia ako kapsaicín charakteristický pre papriku.

Referencie

  1. pieprovité. In: Pyramída
  2. SEN, Colleen Taylor. Food Culture in India - Food culture around the world.  : Greenwood Publishing Group, 2004. Dostupné online. ISBN 9780313324871. S. 58.
  3. HAJESKI, Nancy J. National Geographic Complete Guide to Herbs and Spices: Remedies, Seasonings, and Ingredients to Improve Your Health and Enhance Your Life.  : National Geographic Books, 2016. Dostupné online. ISBN 9781426215889. S. 236.
  4. Pepper (piper spp.), Production/Crops . Food And Agriculture Organization of the United Nations: Statistical Division (FAOSTAT), 2016, . Dostupné online. Archivované 2016-11-22 z originálu.

Iné projekty

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Black pepper na anglickej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Piepor čierny





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk