Slanina (pokrm) - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Slanina (pokrm)
Slanina
Surové plátky slaniny

Slanina (v subštandarde, nárečovo alebo zastarano špek, z nem. Speck) je pokrm pripravený (spravidla údením) z podkožnej tukovej vrstvy ošípaných.[1] V tradičnej slovenskej ľudovej kuchyni šlo o významnú potravinu.[2] Vyrába sa predovšetkým z bravčového bôčika, stehna alebo chrbta.[3] Samotná slanina sa vyrába naložením do soli na niekoľko týždňov a neskôr prípadným vyúdením.

Použitie

Slanina sa používa buď v surovom stave v studenej kuchyni, alebo sa ďalej tepelne spracúva ako hlavná súčasť jedla alebo jeho doplnok.

Výživné hodnoty

Jeden 20 gramový plátok slaniny obsahuje 5,4 gramov tuku a 4,4 gramov proteínov.[4] Štyri kúsky slaniny môžu obsahovať až do 800 mg sodíka, čo je rovnaké ako u 1,92 g soli. Množstvo tuku a proteínov však závisí od typu úpravy danej slaniny.

Dopad na zdravie

Štúdia z roku 2007, ktoré vykonala Columbia University, naznačuje spojenie medzi konzumáciou údených jedál (ako je slanina) a chronickou obštrukčnou chorobou pľúc. Konzervant dusitan sodný má tiež podiel na tomto ochorení.[5][6]

Referencie

  1. Krátky slovník slovenského jazyka
  2. slanina. In: Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom: elektronická encyklopédia
  3. ROYER, Blake. A Guide to Bacon Styles, and How to Make Proper British Rashers . The Paupered Chef, 21. apríl 2010, . Dostupné online.
  4. Calories in Bacon, Streaky, Cooked – Nutrition and Health Facts . Calorie Count, . Dostupné online.
  5. Too much bacon 'bad for lungs'. BBC, 17. apríl 2007. Dostupné online .
  6. Chronic Obstructive Pulmonary Disease . New York Times, 24. september 2008, . Dostupné online.

Iné projekty

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Bacon na anglickej Wikipédii a Slanina na českej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Slanina (pokrm)





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk