A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Stehno je výsekový druh mäsa z hornej časti zadnej končatiny jatočného dobytka a jatočnej hydiny [1]. Zodpovedá zhruba mäsu zo stehna v zoologickom ponímaní (pozri stehno (časť končatiny stavovcov)), ale pri hydine zahŕňa aj mäso z oblasti holennej kosti.
Stehno je jeden z najkvalitnejších druhov mäsa.
Kýta
Pre bravčové, hovädzie a teľacie stehno existuje aj výraz kýta, ktorý sa používa v češtine a nesprávne aj v slovenčine [2][3]
Bravčové stehno
Delenie bravčového stehna sa v literatúre uvádza veľmi rozdielne (a okrem toho v závislosti od autora zahŕňa alebo nezahŕňa aj kolienko a/alebo časť sviečkovice). Konkrétne existujú napríklad takéto delenia:
- vrchný šál, spodný šál, orech [4]
- vrchný šál, svalovník, veľký orech, malý orech [5]
- vrchný šál, spodný šál, orech (predstehno), kvetová špička, palec sviečkovice [6]
- vrchný šál, spodný šál, veľký orech, malý orech, deka (t.j. (?)koža), sval od kližky, kolienko [3]
V domácich kuchyniach sa bravčové stehno využíva predovšetkým na pečenie v celku, ale aj na vyprážanie. Je potrebné ho rezať naprieč vlákien, aby sa rýchlejšie pripravilo.[4] Často sa z neho vyrába šunka.
Hovädzie stehno
Hovädzie stehno pozostáva z častí: vrchný šál, spodný šál, korbáčik (v Česku bez korbáčika), predstehno (t.j. veľký orech), kvetová špička, väčšinou aj valec (t.j. zadná falošná sviečkovica) a prípadne aj zadná nožina (t.j. zadná kližka)[3][7][8][9][10][11]. Treba poznamenať, že stehno ako jedna z oficiálnych tzv. oblastí tela hovädzieho dobytka (t.j. nie ako výsekové mäso) nezahŕňa kvetovú špičku a zadnú nožinu a zahŕňa valec [12].
Teľacie stehno
Teľacie stehno sa delí buď na vrchný šál, spodný šál, predstehno a kvetovú špičku alebo sa delí na svalovník (frikando), krátky sval, malý orech a veľký orech. Bez ohľadu na delenie prípadne zahŕňa aj zadnú nožinu s kolenom.[7][13][14]
Kuracie stehno
Kuracie stehno zahŕňa nielen mäso zo zoologicky definovaného stehna, ale aj mäso z oblasti holennej kosti. Najčastejšie sa využíva na pečenie, grilovanie, a ak sa vykostí, dá sa z neho pripraviť šťavnatý rezeň, soté alebo sa môže naložiť do marinády.[15]
Referencie
- ↑ stehno. In: Malá slovenská encyklopédia 1993, S. 680
- ↑ IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária; ŠALING, Samo; MANÍKOVÁ, Zuzana. Slovenčina bez chýb. Veľký Šariš : SAMO-AAMM, c1998. 399 s. ISBN 80-967524-3-x Chybné ISBN. S. 180.
- ↑ a b c kýta. In: Malá československá encyklopedie.
- ↑ a b AZET.SK. Bravčové mäso, jeho časti a využitie . dobruchut.aktuality.sk, 1. jún 2012, . Dostupné online.
- ↑ Delenie mäsa - 2D 2018
- ↑ webees.cz s.r.o.. Vepřové maso pro výsek . cechovninormy.cz, . Dostupné online.
- ↑ a b vyhláška č. 423/2012 Z.z.
- ↑ webees.cz s.r.o.. Hovězí maso pro výsek . cechovninormy.cz, . Dostupné online.
- ↑ Global24 s.r.o.. Ako si správne vybrať mäso (nielen) na sviatky . martin.dnes24.sk, . Dostupné online.
- ↑ Hovězí maso . prochazka.cz, . Dostupné online.
- ↑ AZET.SK. Hovädzie mäso, jeho časti a využitie . dobruchut.aktuality.sk, 31. máj 2012, . Dostupné online. (Poznámka: V tomto texte zrejme zamenili špičku s vrchným šálom a asi chybné je aj vymedzenie malého orecha, ktorý je údajne na dvoch miestach.)
- ↑ hovädzí dobytok. In: Encyclopaedia Beliana
- ↑ ČSN Telecí maso pro výsek
- ↑ AZET.SK. Teľacie mäso, jeho časti a využitie . dobruchut.aktuality.sk, 8. jún 2012, . Dostupné online.
- ↑ AZET.SK. Kuracie mäso, jeho časti a využitie . dobruchut.aktuality.sk, 13. jún 2012, . Dostupné online.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Stehno (mäso)
- Wikislovník ponúka heslo Stehno (mäso)
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk