Tempe - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Tempe
Tempe v obchode na trhu v Jakarte.

Tempe alebo tempeh[1] je sójový výrobok, ktorý sa vyrába skvasením celých sójových bôbov. Uvarené bôby sú naložené do kultúry Rhizopus oligosporus alebo Aspergillus oryzae[2] a tá nimi prerastie, spojí ich a vytvorí tvrdú konzistenciu bielej farby. Kvôli týmto plesniam tempe obsahuje vitamín B12, ktorý je vo vegánskej diéte ťažké získať, pretože ako jediný je čisto živočíšneho (v podstate bakteriálneho) pôvodu a nedá sa nahradiť rastlinnými náhradami. Preto sa v jedlách tempe používa ako náhrada mäsa.

Tempe je pôvodom z Indonézie a rozšírené je v celej juhovýchodnej Ázii niekedy je označované ako „indonézske mäso“. Je dobre stráviteľné, pripravuje sa na rôzne spôsoby a nevyžaduje si dlhú tepelnú úpravu. Obsahuje veľké množstvo vitamínov, proteínov, minerálov a aminokyselín.

Referencie

  1. ŠINKOVÁ, T. Rozmanité uplatnenie sóje. Trendy v potravinárstve (Bratislava: Výskumný ústav potravinársky), 2007, roč. 14, čís. 2, s. 12 – 13. Dostupné online . ISSN 1336-085X.
  2. A Starzyńska-Janiszewska, B Stodolak, R Duliński, and B Mickowska: The influence of inoculum composition on selected bioactive and nutritional parameters of grass pea tempeh obtained by mixed-culture fermentation with Rhizopus oligosporus and Aspergillus oryzae strains Food Science and Technology International April 2012 18: 113-122, first published on March 13, 2012 doi:10.1177/1082013211414771

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tempe

Externé odkazy


Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Tempe





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk