A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Triesloviny[1][2] (niekedy nesprávne označované ako taníny)[2][3] sú adstringentné biomolekuly. Sú to sekundárne metabolity rastlín patriace do skupiny polyfenolických látok. Ich hlavnou vlastnosťou je, že sa pevne viažu na a zrážajú bielkoviny,[4] ako i iné organické látky, napríklad aminokyseliny a alkaloidy. Ich molekulová hmotnosť sa pohybuje v rozmedzí 500-3000 g/mol[5] (estery kyseliny gallovej), niekedy až po 20 000 g/mol (proantokyanidíny). Napriek svojej vysokej molekulovej hmotnosti sú rozpustné vo vode.
Triesloviny sa nachádzajú v mnohých rastlinách, kde pomáhajú pri obrane proti predátorom (fungujú i ako pesticídy) a môžu napomáhať pri regulácii rastu.[6] Horká, sťahujúca chuť v ústnej dutine je spôsobená interakciou bielkovín v slinách s fenolovými zlúčeninami.[3] Horkosť vnímame v ústach po konzumácii červeného vína, čierneho a zeleného čaju alebo nezrelého ovocia, potravín a nápojov obsahujúcich triesloviny ako suchý a drsný pocit na jazyku.[7] Kvôli tomu hrá rozklad a úprava trieslovín dôležitú úlohu pri určovaní času zberu plodín.
Štruktúra a druhy


Existujú dve hlavné skupiny trieslovín: hydrolyzovateľné a kondenzované (neydrolyzovateľné).[4] Hydrolyzovateľné triesloviny sú deriváty kyseliny galovej[4] a po zahriatí s kyselinou chlorovodíkovou alebo sírovou z nich vzniká práve kyselina galová alebo kyselina elagová.[8] Okrem toho často obsahujú i sacharidovú zložku. Medzi hydrolyzovateľé triesloviny patrí i tanín, teda kyselina trieslová/tanínová,[9] podľa ktorej sa niekedy triesloviny (nesprávne) označujú ako taníny. Naproti tomu kondenzované triesloviny obsahujú flavánovú štruktúru,[4] zvyčajne sú to deriváty flavonolu. Kondenzované triesloviny neobsahujú sacharidy. Aby sa z derivátov flavanolu stali triesloviny, musí dôjsť k mnohonásobnej hydroxylácii a polymerizácii.
Okrem toho existujú i iné druhy, napríklad florotaníny odvodené od floroglucinolu, ktoré sa bežne nachádzajú v morských riasách,[10][11] alebo oligostilbenoidy (oligomérne formy stilbenoidov).[12] Triesloviny často obsahujú aspoň 12 hydroxylových skupín a aspoň 5 fenolových skupín, aby boli schopné viazať bielkoviny.[chýba zdroj
Základná jednotka | ![]() Kyselina gallová |
![]() Flavan-3-ol |
![]() Floroglucinol |
---|---|---|---|
Druh polymérov | Hydrolyzovateľné triesloviny | Kondenzované triesloviny | Florotaníny |
Zdroj | Rastliny | Rastliny | Hnedé riasy |
Pseudotriesloviny
Pseudotriesloviny[13] sú nízkomolekulové látky podobné trieslovinám, napríklad kyselina galová, ktoré zvyčajne tvoria časti samotných trieslovín. Na rozdiel od hydrolyzovateľných a kondenzovaných trieslovín nemenia farbu počas niektorých skúšok na triesloviny.[8] Medzi presudotriesloviny patria:[14]
Pseudotrieslovina | Zdroje |
---|---|
Kyselina galová | Rebarbora |
Flavan-3-oly | Čaj, akácia, kakao, guarana |
Kyselina chlorogénová | Káva, maté |
Výskyt a funkcia
Triesloviny sú hojne zastúpené v dvojklíčnolistových rastlinách z čeľadí ružovitých, bôbovitých, stavikrvovitých, vŕbovitých, bukovitých, v ich koreňoch, listoch, kôre a plodoch.[2] Zastúpenie trieslovín v jednotlivých rastlinách sa však líši. Vo veľkej miere sa nachádzajú v kôre stromov, kde pôsobia ako ochranná bariéra proti mikroorganizmom. Zvýšená produkcia trieslovín v rastline je považovaná za spôsob ochrany pred infekciami, hmyzom a bylinožravcami.[15][16]
Využitie
Triesloviny sa využívajú na spracovanie surovej zvieracej kože. Tvoria totiž v surovej koži s čiastočkami bielkovín nerozpustné zlúčeniny. Takému pôsobeniu sa hovorí adstringentný (zvieravý). Vedie k povrchovému zahusteniu tkaniva a vzniku ochrannej membrány. Využívajú sa aj terapeuticky, lebo zmenšuje mokvanie rán a zastavuje drobnejšie krvácanie.[2] Odbúravanie bielkovín zabraňuje baktériám a jedovatým splodinám prenikať do hlbších vrstiev rany. Triesloviny pôsobia proti mikróbom, zmierňujú bolesť a svrbenie a tlmia nadmerné vylučovanie potu. Prípravky z drog obsahujúcich triesloviny sa preto používajú na liečenie rán, drobnejších popálenín a omrzlín, pri zápaloch slizníc ústnej dutiny a nosohltana i oblasti genitálií a konečníka, na obmedzenie vylučovania žalúdočných štiav a pri ľahších nešpecifických hnačkách.[17][18]
Referencie
- ↑ ŠKÁRKA, Bohumil; FERENČÍK, Miroslav. Biochémia. 3. vyd. : , 1992. ISBN 80-05-01076-1. S. 547.
- ↑ a b c d e BOTANIC.SK. Kyselina tanínová . botanic.sk, . Dostupné online.
- ↑ a b Flavonoidy a Triesloviny - účinné látky buniek, dôležité pre naše zdravie | Zdravie | Články . FIT štýl, 2017-08-10, . Dostupné online.
- ↑ a b c d THEISEN, Linda L.; ERDELMEIER, Clemens A. J.; SPODEN, Gilles A.. Tannins from Hamamelis virginiana Bark Extract: Characterization and Improvement of the Antiviral Efficacy against Influenza A Virus and Human Papillomavirus. PLoS ONE, 2014-01-31, roč. 9, čís. 1, s. e88062. Dostupné online . ISSN 1932-6203. DOI: 10.1371/journal.pone.0088062. (po anglicky)
- ↑ Bate-Smith and Swain. Comparative biochemistry. New York : Academic Press, 1962. Flavonoid compounds, s. 75–809.
- ↑ FERRELL, Katie E.; THORINGTON, Richard W.. Squirrels: the animal answer guide. Baltimore : Johns Hopkins University Press, 2006. Dostupné online. ISBN 978-0-8018-8402-3. S. 91.
- ↑ MCGEE, Harold. On food and cooking: the science and lore of the kitchen. New York : Scribner, 2004. ISBN 978-0-684-80001-1. S. 714.
- ↑ a b Notes on Tannins from PharmaXChange.info . . Dostupné online. Archivované 2015-01-04 z originálu.
- ↑ Tanin . re-art.cz, . Dostupné online. (po česky)
- ↑ SINGH, I. P.; SIDANA, J.. 5 - Phlorotannins. : Woodhead Publishing, 2013-01-01. (Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition.) DOI: 10.1533/9780857098689.1.181. Dostupné online. ISBN 978-0-85709-512-1. DOI:10.1533/9780857098689.1.181 S. 181–204. (po anglicky)
- ↑ VENKATESAN, Jayachandran; KEEKAN, Kishor Kumar; ANIL, Sukumaran. Phlorotannins. Oxford : Academic Press, 2019-01-01. DOI: 10.1016/B978-0-08-100596-5.22360-3. Dostupné online. ISBN 978-0-12-814045-1. DOI:10.1016/b978-0-08-100596-5.22360-3 S. 515–527. (po anglicky)
- ↑ Oligostilbenoids from Gnetum venosum. Phytochemistry, 1993, s. 1403–1407. DOI: 10.1016/0031-9422(91)80038-3.
- ↑ Zlatobyľ obyčajná: účinky a použitie ako čaj, masť, kvapky . Erekciablog.sk, 2018-07-05, . Dostupné online.
- ↑ Ashutosh Kar. Pharmacognosy And Pharmacobiotechnology. : New Age International, 2003. Dostupné online. ISBN 978-81-224-1501-8. S. 44–.
- ↑ PATEL, Vaidehi; PATEL, Rajesh. The active constituents of herbs and their plant chemistry, extraction and identification methods . researchgate.net, 2016-05-12, . Dostupné online.
- ↑ ASHOK, Praveen Kumar; UPADHYAYA, Kumud. Tannins are Astringent . researchgate.net, 2012-09-01, . Dostupné online.
- ↑ Jana Jindrová – Miroslava Malovcová: Liečivé rastliny: Ottov sprievodca prírodou, OTOVO NAKLADATELSTVÍ 2010, 10. s, ISBN 978-80-7360-589-6
- ↑ BOTANIC.SK. Triesloviny . botanic.sk, cit. 2022-06-07. Dostupné online.
Zdrojupraviť | upraviť zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tannin na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk