Xanthosine - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Xanthosine
 ...
Xanthosine[1]
Names
IUPAC name
Xanthosine[2]
Systematic IUPAC name
9--3,9-dihydro-1H-purine-2,6-dione
Other names
Xanthine riboside; 9-β-D-Ribofuranosylxanthine
Identifiers
3D model (JSmol)
ChEMBL
ChemSpider
ECHA InfoCard 100.005.164 Edit this at Wikidata
UNII
  • InChI=1S/C10H12N4O6/c15-1-3-5(16)6(17)9(20-3)14-2-11-4-7(14)12-10(19)13-8(4)18/h2-3,5-6,9,15-17H,1H2,(H2,12,13,18,19)/t3-,5-,6-,9-/m1/s1 ☒N
    Key: UBORTCNDUKBEOP-UUOKFMHZSA-N ☒N
  • InChI=1/C10H12N4O6/c15-1-3-5(16)6(17)9(20-3)14-2-11-4-7(14)12-10(19)13-8(4)18/h2-3,5-6,9,15-17H,1H2,(H2,12,13,18,19)/t3-,5-,6-,9-/m1/s1
    Key: UBORTCNDUKBEOP-UUOKFMHZBM
  • C1=NC2=C(N13(((O3)CO)O)O)NC(=O)NC2=O
  • O=C3Nc1c(ncn12O((O)2O)CO)C(=O)N3
Properties
C10H12N4O6
Molar mass 284.228 g·mol−1
Melting point Decomposes when heated
Sparingly soluble in cold water; freely soluble in hot water
Except where otherwise noted, data are given for materials in their standard state (at 25 °C , 100 kPa).
☒N verify (what is checkY☒N ?)

Xanthosine is a nucleoside derived from xanthine and ribose. It is the biosynthetic precursor to 7-methylxanthosine by the action of 7-methylxanthosine synthase. 7-Methylxanthosine in turn is the precursor to theobromine (active alkaloid in chocolate), which in turn is the precursor to caffeine, the alkaloid in coffee and tea.[3]

See also

References

  1. ^ Merck Index, 11th Edition, 9974
  2. ^ International Union of Pure and Applied Chemistry (2014). Nomenclature of Organic Chemistry: IUPAC Recommendations and Preferred Names 2013. The Royal Society of Chemistry. p. 1421. doi:10.1039/9781849733069. ISBN 978-0-85404-182-4.
  3. ^ Ashihara, Hiroshi; Yokota, Takao; Crozier, Alan (2013). Biosynthesis and catabolism of purine alkaloids. Advances in Botanical Research. Vol. 68. pp. 111–138. doi:10.1016/B978-0-12-408061-4.00004-3. ISBN 978-0-12-408061-4.


Zdroj:https://en.wikipedia.org?pojem=Xanthosine
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.






Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk