Čchusok - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Čchusok
 ...

Čchusok (kórejsky 추석, Čchusǒk, hanča 秋夕), ďalej známy pod názvami Hangawi (kórejsky 한가위) alebo Čungčchujol, je významný kórejský sviatok oslavujúci zber a vďakyvzdanie za úrodu. Podľa lunárneho kalendára pripadajú jeho oslavy na 15. dňa 8. mesiaca, na deň splnu, ktorý má predstavovať symbol blahobytu a plodnosti. V súčasnej dobe sa oslavy redukujú. Ľudia odchádzajú z miest na vidiek navštíviť svojich príbuzných a hroby predkov.

Zvyky a tradície

Deň začína rovnako ako u osláv Nového roku (Sollal) obradom čcharje. Ide o spomienkový rituál, ktorý má za cieľ preukázanie úcty predkom. Rituál obvykle vedie najstarší syn alebo vnuk rodiny.

Po skončení tradičného rituálu sa mladšia generácia pokloní starším členom rodiny, predovšetkým rodičom a starým rodičom. Vykonávajú sa tzv. (sebe), (sebedon) Nasleduje návšteva hrobov, kde sa zomrelým ponúkajú pokrmy a alkohol. počas dňa sa rodiny schádza pri stolovej hre junnori.

V tento deň by dievčatá mali byť oblečené v tradičnom šate hanbok, spievať a tancovať za splnu starodávny kruhový tanec kanggang sulle, čo malo zabezpečiť dobrú úrodu. Muži súťažili v preťahovaní lanom a zápase ssirum.

Tradičné jedlo

Tradičná hostina sa skladá z pokrmov pripravených z novej úrody. Jedným z najznámejších sú songpchjon – malé koláčiky zhotovené z ryže (všeobecne nazývané ttok). Tvarujú sa do polmesiacov a plnia sladkou pastou z červených fazule, sezamových semienok, medu či gaštanov. Počas varenia sa používa ihličie pre typickú vôňu a chuť. Najčastejšie sa vyskytujú v bielej, zelenej, červenej a žltej farbe.

Ďalej sa v tento deň servíruje dezert jakkwa (약과), sušienka zložená prevažne z medu a oleja. Z týchto dvoch ingrediencií, ktoré boli v histórii považované za liek, sa skladá aj názov tohto pokrmu (약: medicína, 과: občerstvenie).

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

čítajte viac o Čchusok





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk