A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Želatína je substancia živočíšneho alebo rastlinného pôvodu, ktorá je špecifická tým, že viaže v sebe veľké množstvo vody na relatívne veľmi malý objem samotnej substancie. Je zväčša priehľadná, prípadne mierne žltkastá. Používa sa v širokom spektre odvetví – najmä potravinárstve, farmaceutickom priemysle, lekárskom výskume, kozmetike, fotografickom odvetví[1] a tlači.
Pojmom želatína sa niekedy nesprávne označuje absorbent chemického pôvodu (poväčšine ide o soli polyakrylátových kyselín, karbomér, prípadne sodný polyakrylát známy pod obchodným názvom WaterLock), ktorý sa používa napr. v jednorazových plienkach pre svoju schopnosť absorbovať a udržať veľké množstvo vody.[2]
Podľa pôvodu má želatína rôzne názvy:
- aspik alebo kostný glej – želatína na báze kolagénu a príbuzných látok. Vyrába sa tepelnou separáciou a následnou filtráciou z hovädzích, bravčových, kuracích a rybích koží a kostí po búraní mäsa alebo priemyselnom spracovaní. Kolagén sa používa na výrobu cukroviniek (napr. gumové medvedíky a iné želatínové produkty), mäsových výrobkov (tlačenka), lepidiel, translucentné gélové farby pre osvetľovaciu a optickú techniku a iné.[3][4]
- agar alebo agaróza – želatína z morských rias, najmä druhu agar agar.[5] Z rias sa podľa potreby a technológie separuje polysacharid agarózy alebo agaropektín. Vzhľadom na špecifické vlastnosti je jeho využitie podstatne širšie než kolagénu.[6]
- potravinárstvo: cukrárenské a okrasné želatíny a glazúry, vegetariánske a vitariánske produkty (kde nahrádza želatínu z kolagénu), zahusťovadlo do polievok, na konzervovanie ovocia, do zmrzliny a ďalších dezertov, ako číriaca látka pri varení a pod.
- zdravotníctvo a farmaceutický priemysel: tobolky liekov, substrát pre pestovanie kultúr baktérií,[7][8][9] mikroorganizmov a húb pri výskume a liečbe chorôb, analýza DNA, meranie motility a mobility mikroorganizmov,[10] laxatívum a ďalšie.
- poľnohospodársky a biologický výskum: pestovanie rastlín a šľachtenie rôznych kultúr[11][12]
- kulinárstvo: rôzne dezerty, koláče, pudingy a iné delikatesy, zväčša ázijskej kuchyne.[13]
- elektrochemické priemyselné a iné použitie: elektroforéza, zubná protetika, zložka detskej plastelíny a iné drobné využitia.[14][15][16]
- pektín: zväčša len potravinárske účely, cukrovinky, marmelády a džemy.
Referencie
- ↑ . Dostupné online.
- ↑ "Čo obsahuje typická jednorázová plienka?"
- ↑ . Dostupné online.
- ↑ Glicksman. M.: Gum Technology in the Food Industry. Academic Press. New York & London. 1969.
- ↑ . Dostupné online.
- ↑ Porovnanie rozdielov agar vs. želatína
- ↑ . Dostupné online.
- ↑ . Dostupné online.
- ↑ . Dostupné online.
- ↑ . Dostupné online.
- ↑ . Dostupné online.
- ↑ . Dostupné online.
- ↑ . Dostupné online.
- ↑ R. Bird and Dorothy Jackson, A Technique for Electrophoresis in Agar Gel, Department of Endocrinology, New End Hospital, Hampstead, London, 1959
- ↑ . Dostupné online.
- ↑ Philip Serwer. Agarose gels: Properties and use for electrophoresis. Electrophoresis, 1983, s. 375 – 382.
Zdroje
Externé odkazy
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Acesulfám draselný
Anoxomer
Benzaldehyd
Bifenyl
Brilantná čierna BN
Brilantná modrá FCF
Chlorid horečnatý
Chlorid vápenatý
Citrát železito-amónny
Citrát amónno-železitý
Citrát trivápenatý
Difosforečnan
Dihydrogencitrát vápenatý
Disodné ribonukleotidy
Dusičnan sodný
Emulgátor
Erytorban sodný
Flavínmononukleotid
Glutaman sodný
Hexametyléntetraamín
Hinokitiol
Hydrogencitrát vápenatý
Inozinát sodný
Jodid draselný
Jodid vápenatý
Kaolín
Karagén
Kurkuma pravá
Kvasinka
Kyselina adipová
Kyselina erytorbová
Kyselina jablčná
Kyselina jantárová
Kyselina octová
Kyselina propiónová
Manitol
Mliečnan sodný
Oxid chloričitý
Peroxodisíran draselný
Polyetylénglykol
Propán-1,2-diol
Propionát draselný
Propionát sodný
Propionát vápenatý
Síran amónny
Síran draselno-hlinitý
Sorbát
Sorban draselný
Sorbitol
Sukralóza
Trietylcitrát
Zoznam prídavných látok v potravinách
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk