A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9


Antokyány alebo antokyaníny (z gréckych slov ἀνθός (ánthos) = kvet, κυανός (kyanos) = oceľovo modrý) sú vodou rozpustné pigmenty vo vakuolách niektorých buniek. Sú zodpovedné za červenú, fialovú a modrú farbu rôznych častí rastlín.[1] Patria k flavonoidom, v rastlinách sa vyskytujú vo forme glykozidov a ich aglykonová (bezcukrová) časť sa označuje ako antokyanidín.[2] Ako sacharid môže byť prítomná napríklad glukóza, galaktóza, ramnóza alebo iné cukry.[1]
Farba sa mení v závislosti od kyslosti (pH). Kyslé roztoky antokyánov bývajú červené, neutrálne fialové, a zásadité modré, zeleno-žlté až bezfarebné.[2] Okrem pH a ich štruktúry je za farbu antokyanínov zodpovedný i komplex, ktorý v bunke tvoria s rôznymi kovmi, napr. železom či molybdénom.[1][3]
Antokyány majú početné zastúpenie v prírode. Podieľajú sa napr. na modrom sfarbení kvetov fialiek, červenom sfarbení kvetov divých makov, či ruží. Sú obsiahnuté v mnohých plodoch, ako napríklad vtáčí zob, ríbezľa čierna. Ak sa nachádzajú v listoch, tak ich sfarbujú do modra, napríklad červená kapusta.[chýba zdroj
Zmena reakcie bunkovej šťavy spôsobuje u niektorých rastlín počas kvetného vývoja zmenu farby korunných listov. V prípade pľúcnika lekárskeho sú nerozvinuté kvety červené, pri rozkvete fialové a nakoniec, obvykle po opelení, sa sfarbia do modra. Modro sfarbené kvety už opeľovači nenavštevujú (farba kvetov tak môže signalizovať aj množstvo dostupného nektáru).[chýba zdroj
Využitie
Používajú sa ako potravinové farbivá s označením E163 (a – f). Ide o povolené prírodné aditíva.[4]
Referencie
- ↑ a b c antokyaníny. In: BÍNA, Jaroslav. Malá encyklopédia chémie. Bratislava : Obzor, 1981. S. 110.
- ↑ a b CIGÁN, Miroslav. Antokyánové farbivá, ich význam a prítomnosť v prírodných zdrojoch (bakalárska práca) . Nitra: Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU, 2010, . Dostupné online.
- ↑ YOSHIDA, Kumi; MORI, Mihoko; KONDO, Tadao. Blue flower color development by anthocyanins: from chemical structure to cell physiology. Natural Product Reports, 2009-06-24, roč. 26, čís. 7, s. 884–915. Dostupné online . ISSN 1460-4752. DOI: 10.1039/B800165K. (po anglicky)
- ↑ TÓTH, T., TOMÁŠ, J., VOLLMANNOVÁ, A., LAZOR, P., BAJČAN, D.. Rizikové faktory potravového reťazca IV: Riziká potravinárskych farbív . Nitra: Katedra chémie, Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU, 2004-07-10, . Dostupné online.
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Antokyan na českej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk