A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Chuť je telesný zmysel, prostredníctvom ktorého niektoré živočíchy vnímajú chemické látky v rozpustenej podobe. Chuť je aj vlastnosť látok vnímaná týmto zmyslom.
Chuť človeka
Rozlišujeme päť základných chutí: sladkú, kyslú, horkú, slanú a umami.[chýba zdroj
Sladkú vnímame najmä na hrote jazyka, kyslú a slanú po stranách a horkú pri koreni jazyka. /Teória o rozložení vnemu chuti na jazyku je už neplatná/ Cez chuťovú dráhu sa zapojuje aj reflexné vylučovanie slín. Analyzátorom sú chuťové bunky, ktoré vytvárajú chuťové poháriky (caliculi gustatorii) v epiteli ústnej dutiny na jazyku, mäkkom podnebí a v hornej časti hltana a na zadnej strane hrtanovej príchlopky (epiglotis). Oblasť pre príjmanie najčistejších a najintenzívnejších chuťových vnemov – regio gustatoria, je na sliznici jazyka, kde sa nachádzajú ohradené papily/hradené bradavky (papillae valatae) a hubovité papily/bradavky (papillae fungiformes).
Najviac chuťových pohárikov je po stranách, na hrote a pri koreni jazyka. Skladajú sa z dvojakých buniek: chuťových a podporných. Podporné bunky sú v chuťovom poháriku usporiadané ako dieliky pomaranča. Medzi ne sú vsunuté chuťové bunky. Chuťové bunky sú vretenovité s veľkým okrúhlym jadrom. Z povrchu chuťových buniek vybiehajú jemné vlásky do chuťového póru (porus gustatorius). Bazálne časti chuťových buniek vytvárajú vo vnútri chuťových pohárikov synapsie s dendritmi bipolárnych buniek, ktoré sú uložene v ganglione kolienka (ganglion geniculi) a v gangliách IX. a X. hlavového nervu. Chuťová dráha pokračuje do talamu a do kôry laloka.
Iné projekty
- Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Chuť (zmysel)
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Chuť (zmysel)
Externé odkazy
- FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.
- Biológia človeka – UK Bratislava 2001
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Ľudské telo
Šľacha
Štikútka
Žľaza
Žľazový epitel
Acidobázická rovnováha
Agónia
Akčný potenciál
Aktín
Anabióza
Anabolizmus
Analyzátor (neurológia)
Atletický typ
Bazálny metabolizmus
Bunková smrť
Chróma
Chuť (zmysel)
Dýchací plyn
Dýchanie
Detektor lži
Dráždivosť
Efektor (fyziológia)
Endocytóza
Endokrinná žľaza
Extracelulárna tekutina
Fyzická práca
Fyziológia
Fyziológia človeka
G-proteín
Hlava (anatómia)
Homeostáza
Horčina
Hydrolymfa
Hypotermia
Intersticiálna tekutina
Izoosmia
Katabolizmus (metabolizmus)
Kožná žľaza
Kosť
Krvný tlak
Krvotvorba
Krycí epitel
Membránový potenciál
Membránový transport
Menštruácia
Menarché
Minerálna látka (výživa)
Močenie
Myelinizácia
Myofibrila
Myozín
Neurón
Orgán (anatómia)
Ovulácia
Pôrod
Peristaltika
Pohybová činnosť
Poikilotermia
Porozumenie reči
Pravák
Pučanie
Rast organizmu
Receptor (fyziológia)
Regenerácia
Regulačný obvod
Resorpčný epitel
Respirácia (biochémia)
Respiračný epitel
Riasinkový epitel
Signálna molekula
Skolióza
Somatogénny
Spaľovanie tuku
Svalový epitel
Synapsia
Synapsia (neurológia)
Termoreceptor
Tropomyozín
Troponín
Väzivo
Výkal
Vnútorné prostredie
Vracanie (medicína)
Zárodočný epitel
Zmyslový epitel
Zmyslový vnem
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk