A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Dátum spotreby je (v EÚ) náhrada dátumu minimálnej trvanlivosti potraviny, ktorá sa musí použiť, ak ide o potravinu, ktorá z mikrobiologického hľadiska rýchlo podlieha skaze a z tohto dôvodu môže po krátkom čase predstavovať bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie ľudí. Po uplynutí dátumu spotreby sa potravina považuje za nebezpečnú (t.j. nebezpečnú v zmysle čl. 14 nariadenia (ES) č. 178/2002). [1]
Dátum spotreby je teda označenie potravín, ktoré určuje maximálnu dobu, dokedy je možné potravinu bezpečne skonzumovať pri dodržaní pokynov na skladovanie (napr. nutnosť uchovávať v chladničke). Po uplynutí tohto dátumu by sa nemali konzumovať. Je možné ho predĺžiť zmrazením potraviny ihneď po nákupe, ale je pri tom nutné dodržovať všetky pokyny.[2]
Ak je potravina s dátumom spotreby otvorená, je nevyhnutné dodržovať všetky pokyny na jej skladovanie a používanie (napr. po otvorení spotrebujte do troch dní).[2] Dátum spotreby sa v tomto prípade vzťahuje iba na neotvorené balenie.
Potraviny, ktorým uplynul dátum spotreby, je zakázané uvádzať na trh[3] (predávať alebo bezplatne ponúkať).
Forma uvedenia
Dátum spotreby sa uvádza takto[1]:
- a) pred samotným dátumom sa uvedú slová „spotrebujte do …“;
- b) za slovami uvedenými v písmene a) nasleduje buď samotný dátum, alebo odkaz na to, kde je na označení tento dátum uvedený. Za týmito údajmi nasleduje opis podmienok skladovania, ktoré je nutné dodržať;
- c) dátum pozostáva zo dňa, mesiaca a prípadne roka v tomto poradí a v nekódovanej podobe;
- d) dátum spotreby sa uvádza na každej balenej porcii.
Referencie
- ↑ a b Nariadenie Eur. parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011z 25. októbra 2011o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, ktorým sa menia a dopĺňajú nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a ktorým sa zrušuje smernica Komisie 87/250/EHS, smernica Rady 90/496/EHS, smernica Komisie 1999/10/ES, smernica Európskeho parlamentu a Rady 2000/13/ES, smernice Komisie 2002/67/ES a 2008/5/ES a nariadenie Komisie (ES) č. 608/200
- ↑ a b Ako majú spotrebitelia chápať význam dátumov "Dátum minimálnej trvanlivosti" a "Spotrebujte do" na balení potravín? . Štátna veterinárna a potravinová správa, . Dostupné online.
- ↑ Zákon č. 152/1995 Z. z. o potravinách, § 6, ods. 5
Pozri aj
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk