A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Disacharidy sú 2 monosacharidové jednotky (cukry) spojené glykozidickou väzbou. Napríklad, ak táto väzba nastáva medzi alfa-orientovanou hydroxylovou skupinou prvého uhlíka jednej jednotky (alfa-anomér) a hydroxylovou skupinou štvrtého uhlíka, hovoríme o vzniku alfa-1,4-glykozidickej väzby, pričom sa uvoľnuje jedna molekula vody.
Sumárny vzorec je (C12H22O11)n.
Najznámejšie disacharidy:
- Sacharóza (repný cukor)-nachádza sa vo všetkých rastlinách-rastlinný disacharid.Najbohatším zdrojom je cukrová repa a cukrová trstina.Tvorí bezfarebné kryštáliky dobre rozpustné vo vode.Zohrievaním zhnedne a zmení sa na karamel.Používa sa na výrobu cukru v potravinárskom priemysle,sladenie potravín a nápojov.Je zložená z 1.molekuly alfa-D-glukopyranózy + beta-D-fruktofuranózy.V chemickej väzbe je viazaný poloacetalový hydroxil,preto nemá redukčné vlastnosti.
- Laktóza (mliečny cukor)-nachádza sa v mlieku cicavcov.Materské mlieko ju obsahuje 6 až 7%,kravské mlieko 4 až 5%.Pripravuje sa zo srvátky.Je zložený z 1.molekuly alfa-D-glukopyranózy + beta-D-galaktopyranózy.Glykozidová väzba vzniká reakciou poloacetálového hydroxilu galaktózy a hydroxylovej skupiny na štvrtom atóme uhlíka glukózy.Molekula laktózy má jeden voľný poloacetálový hydroxyl(v krúžku).Preto má redukčné účinky.Hydrolýzou sa štiepi na glukózu a galaktózu.
- Maltóza (sladový cukor)-vzniká enzýmovou hydrolýzou škrobu.Príslušný enzým sa nachádza v klíčkoch semien.Enzým maltáza,ktorý sa nachádza v naklíčenom sladovníckom jačmeni štiepi maltózu na skvasiteľnú glukózu.Na tomto procese je založená výroba piva.Je zložený z 2.molekúl alfa-D-glukopyranózy.Je redukujúci disacharid.Hydrolýzou maltózy vznikajú 2 molekuly glukózy.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk