A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Disodné ribonukleotidy[1] alebo presnejšie disodné 5'-ribonukleotidy či E 635 sú zvýrazňovače chuti, ktoré pomáhajú zvýrazniť chuť umami tvorenú glutamátom. Je to zmes inozinátu sodného a guanylátu sodného a často sa používa v jedlách, ktoré buď prirodzene obsahujú glutamát (napríklad bujóny), alebo sa k nim pridáva glutamát sodný (známy ako MSG). Zvyčajne sa používa v ochutených rezancoch, čipsoch, rôznych snackoch, lupienkoch, omáčkach alebo fastfoode. Vyrábajú sa zmiešaním sodných solí kyseliny guanylovej (E626) a inozínovej (E630). Zmes zložená z 98 % glutamátu sodného a 2 % disodných ribonukleotidov zvýrazní chuť jedla až štyrikrát viac, než samotný glutamát sodný.[2]
Vedľajšie účinky a bezpečnosť
Disodné ribonukleotidy boli prvýkrát zhodnotené Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (Spoločná komisia expertov FAO/WHO pre prídavné látky v potravinách) v roku 1974 na základe všetkej dostupnej vedeckej literatúry. Toto zhodnotenie viedlo k novým špecifikáciám a hodnoteniu „ADI not specified“ („nešpecifikovaný prijateľný denný príjem“).[3] To v princípe znamená, že u tejto látky sa neobjavujú žiadne toxické následky pri akomkoľvek prijatom množstve a nie je nutné obmedzovať denný príjem.
V roku 1993 táto komisia zvážila ďalšie štúdie a hodnotenie bolo zachované.
Referencie
- ↑ E635 . www.ferpotravina.cz, . Dostupné online.
- ↑ 5'-Ribonucleotides Archivované 2008-06-04 na Wayback Machine at chemicalland21.com
- ↑ JECFA Reports WHO Technical Report Series (TRS)
Pozri aj
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Disodium ribonucleotides na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Acesulfám draselný
Anoxomer
Benzaldehyd
Bifenyl
Brilantná čierna BN
Brilantná modrá FCF
Chlorid horečnatý
Chlorid vápenatý
Citrát železito-amónny
Citrát amónno-železitý
Citrát trivápenatý
Difosforečnan
Dihydrogencitrát vápenatý
Disodné ribonukleotidy
Dusičnan sodný
Emulgátor
Erytorban sodný
Flavínmononukleotid
Glutaman sodný
Hexametyléntetraamín
Hinokitiol
Hydrogencitrát vápenatý
Inozinát sodný
Jodid draselný
Jodid vápenatý
Kaolín
Karagén
Kurkuma pravá
Kvasinka
Kyselina adipová
Kyselina erytorbová
Kyselina jablčná
Kyselina jantárová
Kyselina octová
Kyselina propiónová
Manitol
Mliečnan sodný
Oxid chloričitý
Peroxodisíran draselný
Polyetylénglykol
Propán-1,2-diol
Propionát draselný
Propionát sodný
Propionát vápenatý
Síran amónny
Síran draselno-hlinitý
Sorbát
Sorban draselný
Sorbitol
Sukralóza
Trietylcitrát
Zoznam prídavných látok v potravinách
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk