A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Ignacio Anaya García | |
![]() | |
Narodenie | 15. august 1895 Acuña, Coahuila, Mexiko |
---|---|
Úmrtie | 1975 (79-80 rokov) Piedras Negras, Coahuila, Mexiko |
Národnosť | mexická |
Štátna príslušnosť | mexická |
Známy vďaka | vynálezca nachos |
Profesia | gastronómia |
Partnerka | María Antonieta Salinas |
Deti | 9 |
Odkazy | |
Commons | ![]() |
Ignacio Anaya García, prezývaný Nacho, (* 15. august 1895, Acuña, Coahuila - † 1975, Piedras Negras, Coahuila) bol tvorca typického mexického jedla nachos, ktoré mu rýchlo získalo slávu vďaka bezprostrednému úspechu a popularite na celom svete.
Osobný život
García sa narodil v obci Acuña v mexickom štáte Coahuila. V osemnástich rokoch sa presťahoval do coahuilského hraničného mesta Piedras Negras na rieke Rio Grande, kde vynašiel jeho známe jedlo, nachos. Tu sa zosobášil a žil so svojou manželkou, Maríou Antonietou Salinasovou, s ktorou mal deväť detí - päť chlapcov a štyri dievčatá. V roku 1960 si založil vlastnú reštauráciu nazvanú "El Nacho".[1] García zomrel v roku 1975. V roku 2007 ho in memoriam ocenila univerzita Universidad Tecnológica del Norte de Coahuila.[1]
Zrod nachos
Všetko sa udialo v meste Piedra Negras v roku 1943. Existuje niekoľko verzií o vzniku nachos. Tá najčastejšie prezentovaná hovorí o tom, že v meste bola okolo 21. októbra 1943 na výlete skupina manželiek amerických vojakov. Tie si chceli dať občerstvenie v reštaurácii, kde vtedy García, prezývaný Nacho (z jeho mena Ignacio) pracoval ako vedúci kuchyne. Nevie sa, či už bolo pred záverečnou a v reštaurácii už neboli suroviny alebo naopak či bolo príliš ráno a tovar ešte nedorazil (keďže deň predtým bolo zavreté). Keď musel Nacho narýchlo pre ženy pripraviť pokrm, použil to, čo v kuchyni našiel - tortilly, ktoré najprv nakrájal na trojuholníčky a opražil, potom posypal syrom a nakrájanými papričkami.[2] Prekvapivo, zákazníčkam narýchlo pripravené jedlo veľmi chutilo. Keď sa kuchára pýtali, ako sa to volá, povedal "Nacho's Special", teda Nachova špecialita, z čoho sa už odvodil názov nachos, ktorý sa v nasledujúcich desaťročiach rozšíril po texasko-mexickej hranici a neskôr aj ďalej do sveta.[3]
Referencie
- ↑ a b JIMÉNEZ, José Luis. Honran a don Ignacio Anaya en universidad . Zócaló, 1.11.2008, . Dostupné online. (po španielsky; kastílsky)
- ↑ HARAM, Karen. The History of the Nacho . . Dostupné online. Archivované 2008-10-25 z originálu.
- ↑ REDACCIÓN. La verdadera historia del Nacho, creación de Piedras Negras, Coahuila . Vanguardia, 10.7.2017, . Dostupné online. (po španielsky; kastílsky)
Externé odkazy
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk