Ignacio Anaya García - Biblioteka.sk

Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Ignacio Anaya García
Ignacio Anaya García
Ignacio Anaya García
Narodenie15. august 1895
Acuña, Coahuila, Mexiko
Úmrtie1975 (79-80 rokov)
Piedras Negras, Coahuila, Mexiko
Národnosťmexická
Štátna príslušnosťmexická
Známy vďakavynálezca nachos
Profesiagastronómia
PartnerkaMaría Antonieta Salinas
Deti9
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ignacio Anaya García

Ignacio Anaya García, prezývaný Nacho, (* 15. august 1895, Acuña, Coahuila - † 1975, Piedras Negras, Coahuila) bol tvorca typického mexického jedla nachos, ktoré mu rýchlo získalo slávu vďaka bezprostrednému úspechu a popularite na celom svete.

Osobný život

García sa narodil v obci Acuña v mexickom štáte Coahuila. V osemnástich rokoch sa presťahoval do coahuilského hraničného mesta Piedras Negras na rieke Rio Grande, kde vynašiel jeho známe jedlo, nachos. Tu sa zosobášil a žil so svojou manželkou, Maríou Antonietou Salinasovou, s ktorou mal deväť detí - päť chlapcov a štyri dievčatá. V roku 1960 si založil vlastnú reštauráciu nazvanú "El Nacho".[1] García zomrel v roku 1975. V roku 2007 ho in memoriam ocenila univerzita Universidad Tecnológica del Norte de Coahuila.[1]

Zrod nachos

Všetko sa udialo v meste Piedra Negras v roku 1943. Existuje niekoľko verzií o vzniku nachos. Tá najčastejšie prezentovaná hovorí o tom, že v meste bola okolo 21. októbra 1943 na výlete skupina manželiek amerických vojakov. Tie si chceli dať občerstvenie v reštaurácii, kde vtedy García, prezývaný Nacho (z jeho mena Ignacio) pracoval ako vedúci kuchyne. Nevie sa, či už bolo pred záverečnou a v reštaurácii už neboli suroviny alebo naopak či bolo príliš ráno a tovar ešte nedorazil (keďže deň predtým bolo zavreté). Keď musel Nacho narýchlo pre ženy pripraviť pokrm, použil to, čo v kuchyni našiel - tortilly, ktoré najprv nakrájal na trojuholníčky a opražil, potom posypal syrom a nakrájanými papričkami.[2] Prekvapivo, zákazníčkam narýchlo pripravené jedlo veľmi chutilo. Keď sa kuchára pýtali, ako sa to volá, povedal "Nacho's Special", teda Nachova špecialita, z čoho sa už odvodil názov nachos, ktorý sa v nasledujúcich desaťročiach rozšíril po texasko-mexickej hranici a neskôr aj ďalej do sveta.[3]

Referencie

  1. a b JIMÉNEZ, José Luis. Honran a don Ignacio Anaya en universidad . Zócaló, 1.11.2008, . Dostupné online. (po španielsky; kastílsky)
  2. HARAM, Karen. The History of the Nacho . . Dostupné online. Archivované 2008-10-25 z originálu.
  3. REDACCIÓN. La verdadera historia del Nacho, creación de Piedras Negras, Coahuila . Vanguardia, 10.7.2017, . Dostupné online. (po španielsky; kastílsky)

Externé odkazy

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Ignacio Anaya García





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk