A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Inozinát sodný | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C10H11N4Na2O8P |
Synonymá | inozinát disodný, E631 |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 392,171 g/mol |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | 4691-65-0 |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Inozinát sodný,[1] prípadne inozinát disodný alebo E631[2], je disodná soľ kyseliny inozínovej (inozinátu). Používa sa ako prídavná látka v potravinách a bežne sa nachádza v ochutených rezancoch, čipsoch alebo iných pochutinách. Dá sa získať bakteriálnou fermentáciou cukrov, ale komerčne sa typicky získava zo živočíšnych produktov.[3]
Použitie ako aditívum
Inozinát sodný je zvýrazňovač chuti, ktorý spolu s glutamanom sodným (MSG) tvorí chuť umami. Často sa do jedál pridáva s guanylátom sodným a táto zmes je známa ako disodné ribonukleotidy.
Keďže je relatívne drahý, málokedy sa používa bez glutamanu. Ak sa v zozname prísad nachádza inozinát sodný, ale glutaman uvedený nie je, tak je glutaman zvyčajne súčasťou iných ingrediencií, napríklad zemiakov, parmezánu alebo výťažku z kvasníc.
Pôvod
Inozinát sodný sa zvyčajne získava z mäsa, vrátane kuraťa. Aj keď je to normálne nevegetariánsky produkt, dá sa získať i z tapiokového škrobu ako vegetariánsky variant. Producent môže upresniť pôvod inozinátu a produkty môžu byť označené ako vegetariánske, ak pochádzajú z rastlinných zdrojov.[4][5]
Toxikológia a bezpečnosť
V USA je priemerný príjem pridaných ribonukleotidov asi 4 mg na deň. Oproti tomu je príjem prírodných purínov asi 2 g na deň. Review literatúry komisiou FDA nenašla žiadne dôkazy karcinogenity, teratogenity alebo iných nepriaznivých účinkov na reprodukciu.[6]
V rokue 2004 bol inozinát sodný odstránený zo zoznamu prídavných látok v potravinách Komisiou Codex Alimentarius,[7] ale stále sa spomína v poslednom zozname codex alimentarius z roku 2009.[8]
Referencie
- ↑ ZDRAVOPEDIA. Zoznam Éčiek . Zdravopedia, 2021-12-20, . Dostupné online.
- ↑ FOOD STANDARDS AUSTRALIA NEW ZEALAND. Food Additives- Numerical List . . Dostupné online. Archivované 2009-06-25 z originálu.
- ↑ Vegetarian Society - Fact Sheet - E Numbers - Derived from both plant and animal sources, Animal derived carriers . . Dostupné online.
- ↑ E-numbers : E631 : Sodium inosinate . Food-Info.net, 1998-09-27. Dostupné online.
- ↑ All PepsiCo India food products and their ingredients are 100% vegetarian . . Dostupné online. Archivované 2013-05-12 z originálu.
- ↑ Disodium 5′-guanylate and Disodium 5′-inosinate, K. Ekelman and K. C. Raffaele, Additives Evaluation Branch, Division of Health Effects Evaluation, Center for Food Safety and Applied Nutrition, Food and Drug Administration, Washington, DC, USA and other
- ↑ CODEX ALIMENTARIUS COMMISSION. Report of the 36th Session of the Codex Committee on Food Additives and Contaminants . . Dostupné online. [nefunkčný odkaz
- ↑ Class Names and the International Numbering System for Food Additives . . Dostupné online. Archivované 2010-09-05 z originálu.
Pozri aj
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Disodium inosinate na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Acesulfám draselný
Anoxomer
Benzaldehyd
Bifenyl
Brilantná čierna BN
Brilantná modrá FCF
Chlorid horečnatý
Chlorid vápenatý
Citrát železito-amónny
Citrát amónno-železitý
Citrát trivápenatý
Difosforečnan
Dihydrogencitrát vápenatý
Disodné ribonukleotidy
Dusičnan sodný
Emulgátor
Erytorban sodný
Flavínmononukleotid
Glutaman sodný
Hexametyléntetraamín
Hinokitiol
Hydrogencitrát vápenatý
Inozinát sodný
Jodid draselný
Jodid vápenatý
Kaolín
Karagén
Kurkuma pravá
Kvasinka
Kyselina adipová
Kyselina erytorbová
Kyselina jablčná
Kyselina jantárová
Kyselina octová
Kyselina propiónová
Manitol
Mliečnan sodný
Oxid chloričitý
Peroxodisíran draselný
Polyetylénglykol
Propán-1,2-diol
Propionát draselný
Propionát sodný
Propionát vápenatý
Síran amónny
Síran draselno-hlinitý
Sorbát
Sorban draselný
Sorbitol
Sukralóza
Trietylcitrát
Zoznam prídavných látok v potravinách
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk