A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Karnitín | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C7H15NO3 |
Systematický názov | 3-Karboxy-2-hydroxy-N,N,N-trimethylpropán-1-amínium |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 161,201 g/mol |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | (±): (-): 541-15-1 |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Karnitín je kvartérna amónna soľ, ktorá sa účastní metabolizmu cicavcov, rastlín a niektorých baktérií.[1][2][3][4]
Názov "karnitín" je odvodený od latinského slova "caro", mäso. Čistý karnitín je biely prášok, silne priťahujúci vodu, takže aj na vzduchu sa rýchlo mení v roztok. Hovorí sa mu karnitín báza alebo tiež čistý karnitín. Má dve optické formy, ale len ľavotočivá (L-karnitín) má liečebný účinok. V predaji je preto výlučne L-forma. Prírodným izomérom je iba L-karnitín.
Izoméry
Karnitín sa vyskytuje v dvoch izoméroch, a to ako D-karnitín a L-karnitín. L-karnitín, označovaný i ako vitamín Bt,[5] sa v poslednom čase hojne využíva ako potravinový doplnok (pri chudnutí, športovaní či prevencii). D-karnitín nemá v ľudskom tele žiadnu funkciu, pri veľkom množstve môže byť toxický.
L-karnitín
L-karnitín je látka, ktorá zintenzívňuje premenu tukov tým, že na seba viaže mastné kyseliny obsiahnuté v tukoch a umožňuje ich prechod cez mitochondrionálnu membránu bunky, kde sa z nich tvorí energia.
Prírodné zdroje
Zastúpenie karnitínu v potrave je rôzne. Najviac ho obsahuje ovčie mäso, potom jahňacie a hovädzie, menej už bravčové a králičie. Oveľa menej ho je v kuracom mäse, jahňacej pečeni a v kravskom mlieku. Až 75% dennej potreby karnitínu u človeka musí byť dodávaných stravou, zvyšok je vlastná tvorba z esenciálnych aminokyselín lyzínu a metionínu v tele.
Karnitín sa spätne resorbuje v obličkách - až 98-99 %. Po prijatí v bežnej strave (mäso, mlieko) sa dokáže vstrebať zo 75 %, z umelých doplnkov len asi 5-10 %.
Referencie
- ↑ L-Carnitine . Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis, OR, 2019-12-01. Dostupné online.
- ↑ Carnitine--metabolism and functions. Physiological Reviews, October 1983, s. 1420–80. DOI: 10.1152/physrev.1983.63.4.1420. PMID 6361812.
- ↑ Carnitine . Office of Dietary Supplements, US National Institutes of Health, 2017-10-10. Dostupné online.
- ↑ L-carnitine: Uses, benefits and dosage . Drugs.com, 2020-01-20. Dostupné online.
- ↑ NAPSAL, Aminokyseliny při posilování a hubnutí-jaký mají vliv? | Rehabilitace info. Vitamín Bt – Karnitin (L-karnitin) – jaké má účinky na zdraví? . 2013-02-19, . Dostupné online. (po česky)
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Adenozylkobalamín
Alfakarotén
Betakarotén
Biotín
Erkalciol
Flavínmononukleotid
Fylochinón
Kalciol
Karnitín
Kyselina 5,10-metyléntetrahydrolistová
Kyselina askorbová
Kyselina dihydrolistová
Kyselina L-askorbová
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk