A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Kompót označuje ovocie, ktoré je žiadúcim spôsobom tepelne spracované.
Delenie
Kompóty bývajú čerstvé alebo uskladnené v pohároch či plechovkách. Vo veľkovýrobniach sú spravidla kompóty vyrábané v plechovkách, do pohárov sa ovocie zavára v domácej výrobe. Čerstvý kompót nie je konzervovaný a je určený pre rýchlu konzumáciu.
Výroba kompótu
Ovocie sa podľa druhu očistí a upraví. Ak ide o väčšie ovocie, je potrebné ho rozrezať. Umiestni sa do hrnca, zaleje sa vodou s pridaným cukrom či umelými sladidlami (je možné pridať i niektoré korenie ako napr. škorica alebo klinčeky) a varí sa až do doby požadovanej konzistencie.
Postup zavárania kompótu
Ovocie sa očistí a naukladá do pohára, kde sa zaleje vodou. Je možné pridať požadované množstvo cukru alebo umelého sladidla pre diabetikov. Pohár sa pevne uzavrie kovovým viečkom. Umiestni sa do do vhodného hrnca, najlepšie špeciálneho hrnca na zaváranie, kde sa ohrieva na teplotu minimálne 85 °C a pri tejto teplote sa drží aspoň 20 minút. Po tejto dobe by ovocia malo byť konzervované (pasterizované) a dobre chránené i niekoľko rokov pred faktormi ohrozujúcimi jeho kvalitu. Takto zavarené ovocie sa označuje ako zaváranina.
Či je zaváranina správne zavarená sa zistí tak, že viečkom nemožno pootočiť, v pohári nie je pena (po spätnom nasatí vzduchu) a viečko nie je vypučené (v pohári je podtlak).
Konzumácia
Čerstvý kompót sa konzumuje teplý pre zahriatie alebo studený pre osvieženie. Je možné ho naďalej spracovávať napríklad do dezertov alebo miešaných nápojov.
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kompot na českej Wikipédii.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kompót
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk