A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Konbu (japonským písmom コンブ / 昆布 - konbu), po slovensky niekedy aj kombu, je japonské označenie akejkoľvek jedlej morskej riasy z čeľade Laminariaceae. Najbežnejším typom konbu je druh Saccharina japonica. Kórejský názov znie tasima (다시마) a čínsky chaj-taj (pchinjin: haidai).
Význam
V Japonsku sa konbu používa na výrobu vyše 300 potravinových produktov, pričom ide najmä o ochucovadlá a čaje, keďže riasa kombu je známa tým, že zvýrazňuje chuť. Kombu je cenená najmä vďaka svojmu obsahu minerálov, medzi ktoré patria hlavne vápnik, soľ a jód.
Zdroje
- Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku コンブ na japonskej Wikipédii.
- Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kombu na anglickej Wikipédii.
- Delia Qigley, 2008, Everything superfoods book
- ČASOPIS FOOD TODAY 10/2008
- Saccharina japonica (Areschoug) C.E.Lane, C.Mayes, Druehl & G.W.Saunders . algaeBASE, . Dostupné online. (po anglicky)
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Konbu
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Šalvia hispánska
Želé
Želatína
Abegin
Arašidové maslo
Bambucké maslo
Biopotravina
Džem (s kúskami plodov)
Fašírka
Kašrut
Kakao
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk