Kondenzácia (chémia) - Biblioteka.sk

Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Kondenzácia (chémia)
Dieckmanova kondezácia je príkladom kondenzačnej reakcie.

Kondenzačná reakcia alebo kondenzácia je druh organickej chemickej reakcie, v ktorej sa zlučujú dve molekuly za vzniku jednej molekuly, pričom vzniká ďalšia malá molekula, typicky voda.[1] Ak je touto molekulou voda, reakcia sa nazýva i dehydratačná reakcia. V kondenzačnej reakcii však môžu odstúpiť i iné molekuly, napríklad amoniak, etanol, kyselina octová a sulfán.[2]

Adícia dvoch molekúl typicky prebieha po krokoch za vzniku adičného produkty, ktorý je v rovnováhe s reaktantmi, a často za straty molekuly vody (preto sa reakcia nazýva kondenzácia).[3] Táto reakcia môže zahŕňať funkčné skupiny molekuly a je verzatilným druhom reakcie, ktorý prebieha v kyslých i zásaditých podmienkach a i v prítomnosti katalyzátora. Tento typ reakcie je životne dôležitý v biologických procesoch, pretože tvorí základ tvorby peptidovej väzby medzi aminokyselinami v proteosyntéze a takisto prebieha pri biosyntéze mastných kyselín.[4]

Schéma ukazujúca kondenzáciu medzi dvoma aminokyselinami za vzniku peptidoved väzby (červená). V reakcii sa stráca molekula vody (modrá).

Príklady

Existuje mnoho variantov kondenzačných reakcií. Medzi bežné príklady patrí aldolová kondenzácia a Knoevenagelova kondenzácia, v ktorých sa tvorí voda ako vedľajší produkt. Okrem toho sem patrí o Claisenova kondenzácia a Dieckmanova kondenzácia (intramolekulárna Claisenova kondenzácia), v ktorých vznikajú alkoholy ako vedľajšie produkty.[5]

Referencie

  1. Book: Introductory Chemistry (CK-12).  : Chemistry Libre Texts, 12 August 2020. Dostupné online. 25.18 Condensation Reactions.
  2. Condensation Reaction . IUPAC, 2014, . Dostupné online. DOI:10.1351/goldbook.C01238
  3. FAKIROV, S.. Condensation Polymers: Their Chemical Peculiarities Offer Great Opportunities. Progress in Polymer Science, 2019-02-01, s. 1–18. ISSN 0079-6700. DOI10.1016/j.progpolymsci.2018.09.003.
  4. VOET, Donald; VOET, Judith; PRATT, Chriss. Fundamentals of Biochemistry. Hoboken, NJ : John Wiley & Sons, Inc., 2008. Dostupné online. ISBN 978-0470-12930-2. S. 88.
  5. BRUCKNER, Reinhard. Advanced Organic Chemistry. First. vyd. San Diego, California : Harcourt Academic Press, 2002. Dostupné online. ISBN 0-12-138110-2. S. 414–427.

Pozri aj

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Condensation reaction na anglickej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Kondenzácia (chémia)





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk