Krv (potravina) - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Krv (potravina)

Krv sa v mnohých kultúrach konzumuje ako potravina, často v kombinácii s mäsom. Krv môže byť vo forme krvavej klobásy, ako zahusťovadlo omáčok, či ako konzervovaná solená forma (v časoch nedostatku potravy) alebo v krvnej polievke.[1] Ide o produkt z domestikovaných zvierat, ktorý sa získava na mieste a v čase, keď krv steká do nádoby a následne sa rýchlo skonzumuje alebo spracuje. V mnohých kultúrach je zviera zabité. V niektorých kultúrach je krv tabuizovaným jedlom.[chýba zdroj

Blodplättar, krvavé palacinky zo Švédska
Czernina, krvavá polievka z Poľska, podávané v holandskom pohári „Polievka dňa“

Krv je vedľajším produktom pri zabíjaní. Skladá sa hlavne z bielkovín a vody a niekedy sa nazýva „tekuté mäso“, pretože má podobné zloženie ako chudé mäso. Na konzumáciu resp. spracovanie pre potravinárske účely je vhodná hygienicky odobratá, inak sa premieňa na krvnú múčku. V humánnej medicíne sa používa špeciálny typ zvieracej krvi.[2]

Použitie krvi

v produktoch:

krvavé klobásy (krvavnička), pred dovarením
  • Krvavá klobása (krvavnička), je akákoľvek klobása vyrobená varením zvieracej krvi s plnkou, kým nie je dostatočne hustá na to, aby po ochladení stuhla. Najčastejšie sa používa prasacia alebo dobytčia krv. Typickými plnidlami sú mäso, tuk, cukrová kaša, chlieb, ryža, jačmeň a ovsené vločky.
  • Tmavé tlačenky,
  • polievky prdelačka,
  • sušená krvná plazma – označovaná ako „živočíšna (bravčová) bielkovina“.[3][4]

ako prísada:

  • na dofarbovanie údenín (vďaka obsahu hemoglobínu)
  • pre navýšenie obsahu bielkovín[5], napríklad v mäsových konzervách, paštétach alebo údeniny,
  • na navýšenie nutričnej hodnoty,
  • pre zlepšenie šťavnatosti mäsového výrobku,
  • u nemastných výrobkov ako náhrada[6] vaječného bielka (v pekárskom a cukrárenskom priemysle).

Hygienicky odobratá krv

Krv sa získava bezprostredne po omráčení a usmrtení zvieraťa pomocou dutých nožov za prísnych hygienických postupov tak, aby nedochádzalo ku kontaminácii mikroorganizmami. Aby nedochádzalo k zrážaniu (koagulácii) krvi, používa sa jednak nepretržité miešanie, prudké ochladenie a ďalej potom napr. kyselina citrónová či citrónan sodný.[6]

Referencie

  1. DAVIDSON, Alan. The Oxford Companion to Food. UK: Oxford University Press, 2006. (2.) S. 81 – 82.
  2. Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. 2007. (7.) DOI:10.1002/14356007.a22_289
  3. Testovali jsme paštiky . Granville, 31.10.2021, . Dostupné online. (po český)
  4. Šunka alebo éčka? Poradíme vám, ako rozoznáte kvalitné údené . News and Media Holding, a.s., 26. marec 2013 1:00, . Dostupné online.
  5. Paštéky (relácia Stream) . © 2016 Seznam.cz, a.s., . Dostupné online. (po český)
  6. a b Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství. Krev jako potravina . . Dostupné online. (po český)

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Blood as food na anglickej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Krv (potravina)





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk