A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tento článok alebo jeho časť si vyžaduje úpravu, aby zodpovedal vyššiemu štandardu kvality. Prosím, pozrite si stránky pomocníka, odporúčanie pre encyklopedický štýl a článok vhodne upravte. |
Krv sa v mnohých kultúrach konzumuje ako potravina, často v kombinácii s mäsom. Krv môže byť vo forme krvavej klobásy, ako zahusťovadlo omáčok, či ako konzervovaná solená forma (v časoch nedostatku potravy) alebo v krvnej polievke.[1] Ide o produkt z domestikovaných zvierat, ktorý sa získava na mieste a v čase, keď krv steká do nádoby a následne sa rýchlo skonzumuje alebo spracuje. V mnohých kultúrach je zviera zabité. V niektorých kultúrach je krv tabuizovaným jedlom.[chýba zdroj
Krv je vedľajším produktom pri zabíjaní. Skladá sa hlavne z bielkovín a vody a niekedy sa nazýva „tekuté mäso“, pretože má podobné zloženie ako chudé mäso. Na konzumáciu resp. spracovanie pre potravinárske účely je vhodná hygienicky odobratá, inak sa premieňa na krvnú múčku. V humánnej medicíne sa používa špeciálny typ zvieracej krvi.[2]
Použitie krvi
v produktoch:
- Krvavá klobása (krvavnička), je akákoľvek klobása vyrobená varením zvieracej krvi s plnkou, kým nie je dostatočne hustá na to, aby po ochladení stuhla. Najčastejšie sa používa prasacia alebo dobytčia krv. Typickými plnidlami sú mäso, tuk, cukrová kaša, chlieb, ryža, jačmeň a ovsené vločky.
- Tmavé tlačenky,
- polievky prdelačka,
- sušená krvná plazma – označovaná ako „živočíšna (bravčová) bielkovina“.[3][4]
ako prísada:
- na dofarbovanie údenín (vďaka obsahu hemoglobínu)
- pre navýšenie obsahu bielkovín[5], napríklad v mäsových konzervách, paštétach alebo údeniny,
- na navýšenie nutričnej hodnoty,
- pre zlepšenie šťavnatosti mäsového výrobku,
- u nemastných výrobkov ako náhrada[6] vaječného bielka (v pekárskom a cukrárenskom priemysle).
Hygienicky odobratá krv
Krv sa získava bezprostredne po omráčení a usmrtení zvieraťa pomocou dutých nožov za prísnych hygienických postupov tak, aby nedochádzalo ku kontaminácii mikroorganizmami. Aby nedochádzalo k zrážaniu (koagulácii) krvi, používa sa jednak nepretržité miešanie, prudké ochladenie a ďalej potom napr. kyselina citrónová či citrónan sodný.[6]
Referencie
- ↑ DAVIDSON, Alan. The Oxford Companion to Food. UK: Oxford University Press, 2006. (2.) S. 81 – 82.
- ↑ Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. 2007. (7.) DOI:10.1002/14356007.a22_289
- ↑ Testovali jsme paštiky . Granville, 31.10.2021, . Dostupné online. (po český)
- ↑ Šunka alebo éčka? Poradíme vám, ako rozoznáte kvalitné údené . News and Media Holding, a.s., 26. marec 2013 1:00, . Dostupné online.
- ↑ Paštéky (relácia Stream) . © 2016 Seznam.cz, a.s., . Dostupné online. (po český)
- ↑ a b Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství. Krev jako potravina . . Dostupné online. (po český)
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Blood as food na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Šalvia hispánska
Želé
Želatína
Abegin
Arašidové maslo
Bambucké maslo
Biopotravina
Džem (s kúskami plodov)
Fašírka
Kašrut
Kakao
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk