A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Kyselina 4-metylpentánová | |
Všeobecné vlastnosti | |
Sumárny vzorec | C6H12O2 |
Systematický názov | Kyselina 4-metylpentánová |
Synonymá | Kyselina 4-metylvalérová, kyselina izokaprónová |
Fyzikálne vlastnosti | |
Molárna hmotnosť | 116,160 g/mol |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | 646-07-1 |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Kyselina 4-metylpentánová je karboxylová kyselina, ktorá má nevetvený reťazec s piatimi atómami uhlíka a na štvrtom z nich má metylovú skupinu. Je to izomér kyseliny kaprónovej (hexánovej) a preto sa niekedy označuje ako kyselina izokaprónová. Okrem toho sa označuje i ako kyselina 4-metylvalérová. Jej konjugovaná zásada sa nazýva 4-metylpentanoát, izokapronát alebo 4-metylvalerát.
Počas údenia sa z dreva uvoľňujú látky, medzi ktoré patria prchavé kyseliny, ktoré zastavujú rast baktérií a ovplyvňujú chuť a výzor mäsa. Kyselina izokaprónová bola identifikovaná v dyme hikorového dreva.[1][2]
Deriváty
Niektoré deriváty kyseliny izokaprónovej sú dôležitými látkami v biochémii. Derivát, ktorý má aminoskupinu na druhom uhlíku, je aminokyselina leucín (2-aminoizokapronát). Okrem toho sú dôležitými metabolickými intermediátmi hlavne α-ketoizokapronát a β-ketoizokapronát, ktoré vznikajú pri rozklade leucínu.[3][4]
Referencie
- ↑ HAMID, H. A.; SAFFLE, R. L.. Isolation and Identification of the Volatile Fatty Acids Present in Hickory Sawdust Smoke. Journal of Food Science, 1965-07, roč. 30, čís. 4, s. 697–701. ISSN 0022-1147. DOI: 10.1111/j.1365-2621.1965.tb01826.x.
- ↑ BARTEKOVÁ, Zuzana. Štúdium zloženia kyselinovej frakcie údiacich preparátov . Výskumný ústav potravinársky, . Dostupné online.
- ↑ VOET, Donald. Biochemistry. Hoboken, NJ : John Wiley & Sons, 2011. (4th edition.) Dostupné online. ISBN 978-0-470-57095-1. S. 1038-1041.
- ↑ KOHLMEIER, Martin. Nutrient Metabolism. : Academic Press. (2nd ed.) Dostupné online. ISBN 978-0-12-387784-0. S. 386.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk