Kyselina 4-metylpentánová - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Kyselina 4-metylpentánová
Kyselina 4-metylpentánová
Kyselina 4-metylpentánová
Kyselina 4-metylpentánová
Všeobecné vlastnosti
Sumárny vzorec C6H12O2
Systematický názov Kyselina 4-metylpentánová
Synonymá Kyselina 4-metylvalérová, kyselina izokaprónová
Fyzikálne vlastnosti
Molárna hmotnosť 116,160 g/mol
Ďalšie informácie
Číslo CAS 646-07-1
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI.
Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok.

Kyselina 4-metylpentánová je karboxylová kyselina, ktorá má nevetvený reťazec s piatimi atómami uhlíka a na štvrtom z nich má metylovú skupinu. Je to izomér kyseliny kaprónovej (hexánovej) a preto sa niekedy označuje ako kyselina izokaprónová. Okrem toho sa označuje i ako kyselina 4-metylvalérová. Jej konjugovaná zásada sa nazýva 4-metylpentanoát, izokapronát alebo 4-metylvalerát.

Počas údenia sa z dreva uvoľňujú látky, medzi ktoré patria prchavé kyseliny, ktoré zastavujú rast baktérií a ovplyvňujú chuť a výzor mäsa. Kyselina izokaprónová bola identifikovaná v dyme hikorového dreva.[1][2]

Deriváty

Niektoré deriváty kyseliny izokaprónovej sú dôležitými látkami v biochémii. Derivát, ktorý má aminoskupinu na druhom uhlíku, je aminokyselina leucín (2-aminoizokapronát). Okrem toho sú dôležitými metabolickými intermediátmi hlavne α-ketoizokapronát a β-ketoizokapronát, ktoré vznikajú pri rozklade leucínu.[3][4]

Referencie

  1. HAMID, H. A.; SAFFLE, R. L.. Isolation and Identification of the Volatile Fatty Acids Present in Hickory Sawdust Smoke. Journal of Food Science, 1965-07, roč. 30, čís. 4, s. 697–701. ISSN 0022-1147. DOI10.1111/j.1365-2621.1965.tb01826.x.
  2. BARTEKOVÁ, Zuzana. Štúdium zloženia kyselinovej frakcie údiacich preparátov . Výskumný ústav potravinársky, . Dostupné online.
  3. VOET, Donald. Biochemistry. Hoboken, NJ : John Wiley & Sons, 2011. (4th edition.) Dostupné online. ISBN 978-0-470-57095-1. S. 1038-1041.
  4. KOHLMEIER, Martin. Nutrient Metabolism.  : Academic Press. (2nd ed.) Dostupné online. ISBN 978-0-12-387784-0. S. 386.
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Kyselina 4-metylpentánová





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk