A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Likér je sladký alkoholický nápoj s pomerne vysokým obsahom cukru (najmenej 100 gramov na liter), často ochutený ovocím, bylinkami, korením či inými plodmi a niekedy smotanou. Slovo likér pochádza z latinského liquifacere, čo znamená rozpustiť. To odkazuje na rozpúšťanie chuťových zložiek v alkohole pri príprave likéru. Likéry väčšinou nemajú dlhý vek, ale môžu pri výrobe „stáť“, aby sa ich zložky spojili.
Slabší likér sa staršie nazýval aj rozoliš, z tal. rosolio, pôvodne lat. ros solis – slnečná rosa[1], čo je názov pre rosičku okrúhlolistú (Drosera rotundifolia), ktorá sa pridávala do bylinných likérov.[2]
Príprava
Likéry sa pripravujú vylúhovaním bylín, korenia alebo ďalších aromatických a chuťových prísad vo vode alebo liehu a pridaním cukru. Niektoré likéry sú pripravované destiláciou aromatických a ochucovacích surovín.
Druhy likérov
Existuje veľké množstvo druhov likérov - bylinné, kávové, vaječné, čokoládové, ovocné, krémové a likéry z korenia. Pijú sa samotné alebo sa používajú pri príprave nápojov alebo jedál.
Príklady likérov
- Advocaat – vaječný likér,
- Amaretto – mandľový likér,
- Amarula - marhuľový likér,
- Archers - broskyňový likér,
- Baileys – likér z whisky a smotany,
- Becherovka – bylinný likér,
- Benedyktyn – bylinný likér,
- Bombardino – likér na báze alpského mlieka, vajec a rumu,
- Blue Curaçao – likér modrej farby s pomarančovou príchuťou,
- Campari – pomarančovo-bylinný likér, horký,
- Canari – smotanový likér,
- Chartreuse – bylinný likér,
- Cointreau – pomarančový likér,
- Creme de cassis – likér s príchuťou čiernych ríbezlí,
- Curaçao – pomarančový likér,
- Demänovka - medovo-bylinno-korenný likér,
- Drambuie – medovo-bylinný likér,
- Fernet - bylinný likér,
- Frangelico – orechový likér,
- Galliano – bylinný likér,
- Goldwasser – likér s plátkami 23-karátového zlata,
- Grand Marnier – pomarančový likér,
- Griotka – višňový likér,
- Jägermeister – bylinno-korenný likér,
- Kahlúa – kávový likér,
- Krupnik – medový likér,
- Limoncello – citrónový likér, žltá farba,
- Malibu – likér z rumu a kokosového mlieka,
- Manzana – jablkový likér,
- Maraschino - višňový likér z višní Marasca,
- Midori - melónový likér,
- Nocino – orechový likér,
- Passoa – maracujový likér,
- Pepermint- mätový likér, zelená farba,
- Pisang Ambon – banánový likér,
- Prunelle – slivkový likér,
- Sabra – čokoládovo-pomarančový likér,
- Safari – likér z exotického ovocia,
- Sambuca – anízový likér,
- Sheridan's - kávový likér,
- Tia Maria - kávový likér,
- Triple sec – bezfarebný, s pomarančovou príchuťou,
- Umeshu – japonský slivkový likér,
- Unicum – bylinný likér,
- Vana Tallinn - likér z jamajského rumu, vanilky a citrusových silíc.
Pozri aj
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Likér
Referencie
Externé odkazy
- Recept likéru (po nemecky)
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk