A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
- Medovina môže byť aj synonymum slova nektár v botanike, pozri nektár (botanika).
medovina | |
Obsah alkoholu | 10 - 12 % |
---|---|
Použitie | pije sa čistá, často zohriata |
Medovina alebo medovica alebo (zastarano alebo nárečovo) medovec[1][2] je kvasený nízkoalkoholický nápoj z medového roztoku.[3]
História
Medovinu pripravovali už v starovekom Egypte, Grécku a Ríme.[4] Rovnako sa vyskytovala u Keltov a Slovanov a Germánov.[5] Nápoj, ktorý Slovania pripravovali, nemal dlhú trvanlivosť.[6] Správy z 9. - 11. storočia medovinu označujú za typický slovanský nápoj, ktorý mal využitie pri obradoch aj každodennom živote. Na južnom a časti stredného Slovenska niektoré obce odvádzali poddanské dávky v medovine.[7] V 18. storočí najlepšiu medovinu vyrábali v Levoči. Postupne jej miesto preberali pivo a víno jej výroba začala zanikať.
V Číne sa medovina (čín. 蜜酒 – mi ťiou, pchin-jin: mi jiu) spomína po prvý raz počas vlády dynastie Tchang a potom aj neskôr. Medovina tu však nikdy nedosiahla popularitu akú mala v stredovekej a modernej Európe.[8]
Suroviny a receptúry na výrobu medoviny - druhy medoviny
V závislosti od použitej suroviny a typu receptúry poznáme 3 základné kategórie medoviny:
- medovina tradičná - tento druh medoviny sa viac či menej vyrába po celom svete, robia ju aj viacerí výrobcovia na Slovensku
- medovina bylinná resp. korenená - na Slovensku najrozšírenejšia forma výroby medoviny
- medovina ovocná - tieto medoviny sú skôr zaužívané a typické pre amerických a britských výrobcov.
Podľa výslednej sladkosti sa medovina delí na: suchú (20 - 24 °NM) a sladkú (28 - 32 °NM).[4]
Podľa výrobnej technológie sa medovina ďalej delí na: medovinu varenú a medovinu vyrábanú za studena.
Tradičná medovina
Tradičná medovina - je čistá prírodná medovina vyrobená len z medu a vody bez prídavku ďalších príchutí. V chuti a vôni prevláda med z ktorého je medovina vyrobená. Je to najcennejší druh medoviny, keďže je najprirodzenejšia bez vedľajších chutí a prímesí a prípadné jej nedostatky sa nedajú zakryť bylinami, koreninami, šťavami či sirupmi. Zvyčajne je aj najdrahšia a medzi znalcami vín najuznávanejšia.
Bylinná, korenená medovina
Bylinná resp. korenená medovina (Metheglin alebo Hippocras) – je medovina vyrobená s prídavkom bylín a (alebo) korenín. Charakter týchto medovín býva v závislosti od receptúry viac či menej ovplyvnený množstvom a druhom použitých bylín resp. korenín. Používa sa napr. prídavok mäty, echinacei, škorice, klinčekov, muškátového orecha, chili, zázvoru, badiánu, pomarančovej kôry, koriandra, vanilky a pod.
Ovocné medoviny
Ovocné medoviny - sú medoviny vyrobené s prídavkom ovocia alebo ovocných štiav. Výhodou týchto medovín je fakt, že ovocie so sebou prináša množstvo živín potrebných pre kvasný proces. Z najznámejších ovocných medovín poznáme:
- Jablková medovina (Cyser) – je medovina vyrobená s prídavkom jabĺk alebo jablkovej šťavy.
- Hroznová medovina (Pyment) – je medovina vyrobená s prídavkom hrozna alebo hroznovej šťavy. Alternatívami sú hroznové víno s prídavkom medu alebo medoviny – tzv. Mulsum.
- Ovocná medovina (Melomel) - je medovina vyrobená s prídavkom ovocia (okrem jabĺk a hrozna). Ovocie je pridané buď vo forme šťavy alebo nakrájané na časti. Používajú sa napr. čierne ríbezle, moruše, čučoriedky, čerešne, višne, šípky a pod.
- Medovina so sladom, chmeľom alebo pivom – (Braggot)
- Medovina s prírodnými ovocnými arómami alebo sirupmi (mandľová, orechová a pod.)
Medzinárodné ocenenia slovenských medovín
Medovina slovenských výrobcov dosahuje vynikajúcu kvalitu, o čom svedčí aj fakt, že práve Slovensko je držiteľom najväčšieho počtu ocenení za medovinu zo svetových súťaží medu a medoviny, ktorú raz za dva roky poriada svetová včelárska federácia Apimondia. Významné úspechy dosiahla slovenská medovina aj na najväčšej komerčnej svetovej súťaži medoviny MAZER CUP v USA.
Referencie
- ↑ medovec. In: Slovník slovenského jazyka. Ed. Štefan Peciar. 1. vyd. Zväzok II l – o. Bratislava : Vydavateľsto SAV, 1960. 648 s. Dostupné online. S. 122.
- ↑ medovec. In: Slovník slovenských nárečí. 1. vyd. Zväzok II L – P. Bratislava : Veda, 2006. 1065 s. ISBN 80-224-0900-6. S. 144.
- ↑ medovina. In: Encyklopédia ľudovej kultúry Slovenska. Vyd. 1. Zväzok 1. Bratislava : Veda, 1995. 484 s. ISBN 80-224-0234-6. S. 343 – 344.
- ↑ a b Medovina. In: MALÍK, Fedor, a kol. Vinársky lexikón. 1. vyd. : Fedor Malík a syn, 2012. 144 s. ISBN 978-80-97086-30-5. S. 73.
- ↑ medovina. In: Tradičná ľudová kultúra Slovenska slovom a obrazom: elektronická encyklopédia.
- ↑ MEDOVINA. In: LUTOVSKÝ, Michal. Encyklopedie slovanské archeologie v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha : Libri, 2001. 431 s. ISBN 80-7277-054-3. S. 182.
- ↑ medovina. In: Encyklopédia Slovenska. 1. vyd. Zväzok III. K – M. Bratislava : Veda, 1979. 656 s. S. 534.
- ↑ HUANG, H. T. Science and Civilisation in China. 1st pub. Volume 6. Biology and Biological Technology, Part V : Fermentations and Food Science. Cambridge : Cambridge University Press, 2000. 741 s. ISBN 0-521-65270-7. S. 246 – 248.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Medovina
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk