A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tomuto článku alebo sekcii chýbajú odkazy na spoľahlivé zdroje, môže preto obsahovať informácie, ktoré je potrebné ešte overiť. Pomôžte Wikipédii a doplňte do článku citácie, odkazy na spoľahlivé zdroje. |
Mravčan amónny | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Všeobecné vlastnosti | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Sumárny vzorec | NH4HCO2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Vzhľad | Biely hygroskopický prášok | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Fyzikálne vlastnosti | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Molekulová hmotnosť | 63,1 u | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Molárna hmotnosť | 63,0559 g/mol | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Teplota topenia | 116 °C | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Teplota rozkladu | 180 °C | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Hustota | 1.280 g/cm³ | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Rozpustnosť | vo vode: 102 g/100 ml (0 °C) 143 g/100 ml (20 °C) 531 g/100 ml (80 °C) v polárnych rozpúšťadlách: kvapalný amoniak alkohol dietyléter | ||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
Ďalšie informácie | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Číslo CAS | 540-69-2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
Mravčan amónny (NH4HCO2) je amónna soľ kyseliny mravčej. Je to bezfarebná, hygroskopická, kryštalická pevná látka.
Použitie
Čistý mravčan amónny sa rozkladá na formamid a vodu. Kyselinu mravčiu je možno získať reakciou mravčanu amónneho so zriedenou kyselinou a pretože mravčan amónny sa tiež vyrába z kyseliny mravčej, môže slúžiť ako spôsob uloženia kyseliny mravčej.
V prítomnosti paládia sa mravčan amónny rozkladá na vodík, oxid uhličitý a na amoniak. Vodík adsorbuje na povrch kovového paládia, kde môže reagovať s rôznymi funkčnými skupinami. Napríklad alkény môžu byť adované na alkány, alebo formaldehyd na metanol. Aktivované jednoduché väzby na heteroatómy a tiež môžu byť nahradené atómami vodíka (hydrogenácia).
Mravčan amónny môže byť použitý v Leuckartovej reakcii. Môže sa tiež použiť ako vyrovnávacia pamäť v kvapalinovej chromatografii (HP-LC), a je vhodný pre použitie v hmotnostnej spektrometrii s kvapalinovou chromatografiou ( LC/MS). Hodnoty kyslej disociačnej konštanty kyseliny mravčej a amónneho iónu sú 3,8 a 9,2.
Reakcia
Pri zahriatí mravčanu amónneho sa odstraňuje voda, tvorí sa formamid. Pri ďalšom zahrievaní sa tvorí amoniak a voda.
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ammonium formate na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Šelak
Žltá 2G
Žltá SY
Β-Kryptoxantín
Acesulfám draselný
Acetanhydrid
Aktívne uhlie
Amarant
Amoniak
Anoxomer
Antokyán
Argón
Aspartám
Bentonit
Benzoan sodný
Benzoylperoxid
Benzylalkohol
Betakarotén
Bifenyl
Brilantná čierna BN
Brilantná modrá FCF
Brilantná zelená BS
Bután
Celulóza (organická látka)
Chlór
Chlorid amónny
Chlorid cínatý
Chlorid draselný
Chlorid horečnatý
Chlorid vápenatý
Chlorofyl
Citrát trisodný
Citrát trivápenatý
Difosforečnan
Dihydrogéncitrát sodný
Dihydrogencitrát vápenatý
Dihydrogenfosforečnan sodný
Dusík
Dusičnan draselný
Dusičnan sodný
Dusitan sodný
Erytorban sodný
Etanol
Etylacetát
E číslo
Flavínmononukleotid
Flavoxantín
Glutaman sodný
Glycín
Glycerol
Hélium
Hexakyanoželeznatan draselný
Hexametyléntetraamín
Hliník
Hydrogéncitrát sodný
Hydrogénsíran sodný
Hydrogénuhličitan sodný
Hydrogencitrát vápenatý
Hydrogenfosforečnan vápenatý
Hydrogensíran draselný
Hydrogenvínan draselný
Hydroxid draselný
Hydroxid sodný
Hydroxid vápenatý
Inozinát sodný
Jodid draselný
Jodid vápenatý
Karagén
Karamel
Karmín
Karotén
Kyselina adipová
Kyselina askorbová
Kyselina benzoová
Kyselina chlorovodíková
Kyselina citrónová
Kyselina erytorbová
Kyselina fumarová
Kyselina glutámová
Kyselina jablčná
Kyselina jantárová
Kyselina mliečna
Kyselina mravčia
Kyselina octová
Kyselina propiónová
Kyselina sírová
Kyselina sorbová
Kyselina trihydrogenfosforečná
Kyselina vínna
Kyslík
Lanolín
Manitol
Metylpropán
Mliečnan sodný
Mravčan amónny
Mravčan vápenatý
Niacín
Octan sodný
Oxidy dusíka
Oxid chloričitý
Oxid dusný
Oxid horečnatý
Oxid kremičitý
Oxid siričitý
Oxid titaničitý
Oxid uhličitý
Oxid vápenatý
Pektín
Propán
Propionát draselný
Propionát sodný
Propionát vápenatý
Riboflavín
Sépiolit
Síran amónno-hlinitý
Síran amónny
Síran draselný
Síran draselno-hlinitý
Síran meďnatý
Síran sodný
Síran vápenatý
Sorban draselný
Sorbitol
Striebro
Sukralóza
Talk
Tartrazín
Tetracyklín
Tiosíran sodný
Trietylcitrát
Uhličitan železnatý
Uhličitan draselný
Uhličitan horečnatý
Uhličitan sodný
Uhličitan vápenatý
Vermikulit
Vodík
Zlato
Zoznam prídavných látok v potravinách
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk