A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Pekárske droždie (iné názvy: droždie, pekárske kvasnice, kvasnice) je masa, ktorá pozostáva z lisovaných a/alebo sušených určitých kmeňov z druhu kvasinka pivná (Saccharomyces cerevisiae), a ktorá sa používa na kysnutie cesta. Spomínané kmene rozkladajú cukry prítomné v ceste na oxid uhličitý a etanol[1][2]. Iné kmene druhu kvasinka pivná sa používajú napr. ako pivovarnícke kvasnice.[3]
V minulosti bolo pekárske droždie získavané ako odpad pri výrobe piva, od 20. rokov 20. storočia sa na jeho výrobu používajú melasové zápary živých kvasiniek.[4]
Rast kvasiniek spomaľuje soľ.[5]
Referencie
- ↑ droždie. In: Encyclopaedia Beliana
- ↑ Young, Linda; Cauvain, Stanley P.. Technology of Breadmaking. Berlin : Springer, 2007. Dostupné online. ISBN 0-387-38563-0. S. 79.
- ↑ KALMUS, Sage. What Is the Difference Between Brewer's Yeast & Baker's Yeast? . livestrong.com, . Dostupné online.
- ↑ droždie. In: Pyramída
- ↑ Young, Linda; Cauvain, Stanley P.. Technology of Breadmaking. Berlin : Springer, 2007. ISBN 0-387-38563-0. S. 88.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pekárske droždie
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk