Polyamid - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Polyamid

Polyamid (skratka PA) je polymér s opakujúcimi sa jednotkami spojenými amidovými väzbami.[1]

Polyamidy sa vyskytujú prirodzene alebo umelo. Príkladmi prirodzene sa vyskytujúcich polyamidov sú bielkoviny, ako je vlna a hodváb. Umelo vyrobené polyamidy môžu byť vyrobené postupnou polymerizáciou alebo syntézou na pevnej fáze, čím sa získajú materiály, ako sú nylony, aramidy a polyaspartát sodný. Syntetické polyamidy sa bežne používajú v textilnom priemysle, automobilovom priemysle, kobercoch, kuchynských pomôckach a športovom oblečení pre ich vysokú odolnosť a pevnosť. Výroba zariadení pre dopravu tovarov sú hlavným spotrebiteľom, ktorý predstavuje 35 % spotreby polyamidov.[2]

Klasifikácia

Polyméry aminokyselín sú známe ako polypeptidy alebo proteíny.

Podľa zloženia ich hlavného reťazca sú syntetické polyamidy klasifikované takto:

rodina Hlavný reťazec Príklady
Alifatické polyamidy Alifatické Nylon PA 6 a PA 66
Polyftalamidy Poloaromatická PA 6T = hexametyléndiamín + kyselina tereftalová
Aromatické polyamidy alebo aramidy Aromatické Parafenyléndiamín + kyselina tereftalová

Všetky polyamidy sa vyrábajú vytvorením amidovej väzby na spojenie dvoch molekúl monoméru. Monoméry môžu byť samotné amidy (zvyčajne vo forme cyklického laktámu, ako je kaprolaktám), α,ω-aminokyseliny alebo stechiometrická zmes diamínu a dikyseliny. Oba tieto druhy prekurzorov poskytujú homopolymér. Polyamidy sa ľahko kopolymerizujú, a preto sú možné mnohé zmesi monomérov, ktoré môžu následne viesť k mnohým kopolymérom. Navyše mnohé nylonové polyméry sú navzájom miešateľné, čo umožňuje vytváranie zmesí.

Referencie

  1. Palmer, R. J. 2001. Polyamides, Plastics. Encyclopedia Of Polymer Science and Technology. DOI:10.1002/0471440264.pst251
  2. Market Study Engineering Plastics, Ceresana, Sep 2013
Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Polyamid





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk