A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tento článok alebo jeho časť si vyžaduje úpravu, aby zodpovedal vyššiemu štandardu kvality. Prosím, pozrite si stránky pomocníka, odporúčanie pre encyklopedický štýl a článok vhodne upravte. |
Pyridoxín je jedna z látok patriacich medzi vitamín B6.
Charakteristika: Vitamín B6 je vo vode rozpustný vitamín, nachádzajúci sa vo veľkom množstve potravín. Pyridoxal 5 fosfát (PLP) a pyridoxamín 5 fosfát (PMP) sú aktívne koenzýmové formy vitamínu B6. Vitamín B6 vo forme koenzýmu má v organizme rôzne funkcie a zúčastňuje sa na viac ako 100 enzýmových reakciách, predovšetkým na reakciách spojených s proteínovým metabolizmom. PLP aj PMP sa zúčastňujú metabolizmu aminokyselín, PLP aj metabolizmu jednoduchých cukrov, karbohydrátov a lipidov. Vitamín B6 napomáha biosyntéze neurotransmiterov a udržiavaniu fyziologických hladín homocysteínu, ktorý je zložkou krvi. Ďalej sa zúčastňuje na glukoneogenéze, glykogenolýze, imunitnej funkcii organizmu a taktiež napomáha aj vzniku hemoglobínu. Ľudské telo absorbuje vitamín B6 v jejune pomocou pasívnej difúzie.
Pyridoxín hrá teda dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry. Najdôležitejším zdrojom vitamínu B6 v potrave sú ryby, hovädzia pečeň, ostatné vnútornosti a cícer. Nedostatok môže byť spojený s deficitom aj iných B vitamínov, môže k tomu dôjsť u mladých ľudí a pri konzumácii príliš veľkého množstva alkoholu. Nedostatok sa prejaví poruchami imunitného systému, problémami s rastom a postihnutím svalov.
Prírodne zdroje: pečeň, kurčatá, ryby, múka, zemiaky, vajcia, banány
Odporúčaná denná potreba: 2,2 mg
Prejav nedostatku: nervozita, depresia, zápaly jazyka, anémia
Odporúčané pri chorobe: Hepatopatia, Cirhóza, Závislosť na benzodiazepínoch, Akné, Predmenštruačný syndróm (PMS), Polyneuropatia, Predmenštruačná dysforická porucha (PMDD),
„Poznámka:“ Všetky vitamíny skupiny B sú látky vo vode rozpustné, preto prechádzajú do vnútra buniek v obmedzenom množstve, nakoľko obal bunky je zložený z tukových častí.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Adenozylkobalamín
Alfakarotén
Betakarotén
Biotín
Erkalciol
Flavínmononukleotid
Fylochinón
Kalciol
Karnitín
Kyselina 5,10-metyléntetrahydrolistová
Kyselina askorbová
Kyselina dihydrolistová
Kyselina L-askorbová
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk