A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Rozmarín (Rosmarinus) je rod vždyzelených polokrov z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae).
Je to aromatická bylina s kopijovitými listami. Názov pochádza z latinčiny a v preklade znamená rosa mora. Pochádza zo Stredomorskej oblasti. Veľmi obľúbenou koreninou je najmä v Taliansku.
Tejto bylinke v žiadnom prípade nesvedčí veľký chlad, takže jej celoročné pestovanie vonku je u nás trochu problematické. Preto je doporučované zasadiť ju do nádoby. V teplejších mesiacoch ju môžete mať vo vonkajšom prostredí, na zimu je potom vhodné umiestnenie dovnútra (ideálna teplota 5 ° – 15 ° C). Rozmarín kvitne na začiatku leta, kedy má krásne modré kvety. Práve v tomto období je vhodné zbierať časti na použitie, teda listy či vňať z nedrevnaté časti. Môžete ich používať čerstvé alebo usušiť na neskôr.[1]
Systematika
Rozmarín:
- rozmarín lekársky (Rosmarinus officinalis)
- Rosmarinus eriocalyx - zaraďované aj ako poddruh rozmarínu lekárskeho
- Rosmarinus tomentosus - zaraďované aj ako poddruh Rosmarinus eriocalyx (a tým prípadne aj rozmarínu lekárskeho)
- Rosmarinus palaui - do roku 2005 prevažne zaraďované ako poddruh rozmarínu lekárskeho
- Rosmarinus chilensis - zaraďované aj pod rod Sphacele
Ako vidno, v jednom z alternatívnych členení rod zahŕňa len jeden druh - rozmarín lekársky.
Použitie
Rozmarín sa používa pri príprave jedál z bravčového, teľacieho alebo jahňacieho mäsa, najmä v kombinácií s vínom. Ak sa ako korenina používajú sušené listy rozmarínu, je dobré ich najprv rozdrviť, pretože majú pevnú štruktúru a vcelku môžu v hotových jedlách pôsobiť rušivo.
Referencie
- ↑ HERBACEA. Rozmarín a jeho využitie. Herbacea.sk, 2016-09-27. Dostupné online .
Externé odkazy
Iné projekty
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk