Segedínsky guláš - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Segedínsky guláš
Segedínsky guláš

Segedínsky guláš je guláš (najmä z bravčového mäsa) s kyslou kapustou a kyslou smotanou alebo mliekom. [1][2][3][4]

Príprava

Varí sa zvyčajne z bravčového mäsa. Základnou surovinou je kyslá kapusta, ktorá sa dusí na cibuli, oleji, s pridaním mletej sladkej červenej papriky, soli, rasce a kyslej smotany alebo mlieka. Ako príloha sa obyčajne podáva knedľa. [2][3]

Názov

Názov "segedínsky guláš" (čes. segedínský guláš, nem. Szegediner Gulasch, poľ. gulasz segedyński) je z jazykového hľadiska odvodený od maďarského mesta Segedín, možno však vznikol (asi vo Viedni) len ako dôsledok zlého počutia názvu Székely-gulyás (pozri nižšie). Ak je názov odvodený vedome od Segedínu, vzťah k Segedínu spočíva možno v tom, že je v jedle červená segedínska paprika; pokrm v tejto podobe každopádne nepochádza zo Segedína, ani nie je pre Segedín typický. V Maďarsku názov Szegedi gulyás (doslova: segedínsky guláš) primárne označuje iné jedlo - guláš so zeleninou a haluškami.

Maďarský názov segedínskeho guláša znie Székely-gulyás (doslova: Székelyov guláš) a je odvodený od osobného mena Székely . Najčastejšie sa uvádza, že ide konkrétne o peštianskeho úradníka (knihovníka) menom Székely, ktorému bol hladnému v reštaurácii v neskorých hodinách z núdze (keďže kuchár už odišiel domov) podaný guláš zmiešaný s kapustou a trochou smotany ako ad hoc vymyslený pokrm; svedkom udalosti bol vraj aj známy básnik Petöfi, ktorý si - vidiac Székelyho spokojnosť - na druhý deň objednal rovnaký pokrm. Podľa iných názorov je otcom tohto pokrmu spisovateľ József Székely (1825-1895) alebo maliar Bertalan Székely (1835-1910). Niekedy sa názov Székely-gulyás nesprávne uvádza v tvare székelygulás (doslova: sikulský guláš). Medzi Maďarmi je segedínsky guláš v praxi známy skôr pod názvom székelykáposzta (sikulská kapusta), čo je však pokrm vyslovene kyslý a bez knedlí.

Zdroje kapitoly: [5][1][6][7][8]

Referencie

  1. a b Gulasch - Bundesministerium für Nachhaltigkeit und Tourismus . bmnt.gv.at, . Dostupné online.
  2. a b ČSN
  3. a b ČSN
  4. guláš. In: Krátky slovník slovenského jazyka.
  5. segedínsky. In: Slovník cudzích slov (akademický), 2005. dostupné online
  6. Székelygulyás vagy Székely-gulyás? . ujszo.com, . Dostupné online.
  7. Nemzeti ételünk: a Gulyásleves . budapestgasztro.hu, 2018-11-23, . Dostupné online.
  8. DRAVECZKY, B. Ínyes elmefuttatás híres nemzeti eledelünkről, a gulyásról S. 4/5


Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Segedínsky guláš

Podporte znalostnú spoločnosť na Slovensku...
čítajte viac na tomto odkaze: Jedlá





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk