Sušina - Biblioteka.sk

Upozornenie: Prezeranie týchto stránok je určené len pre návštevníkov nad 18 rokov!
Zásady ochrany osobných údajov.
Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, nastavenie reklám a analýzu návštevnosti. OK, súhlasím


Panta Rhei Doprava Zadarmo
...
...


A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Sušina

Sušina je neodpariteľný zvyšok látky, ktorý zostane po zahrievaní a odparovaní pri maximálnej teplote do 105 ° C až do konštantnej hmotnosti; teda do stavu, kedy sa všetky odpariteľné látky bezo zvyšku odparia a žiadne ďalšie sa už ďalej nevyparujú.

V praxi ide o stanovenie presného percentuálneho podielu látok z pôvodnej hmotnosti, ktoré sa pri uvedenej teplote nevyparuje. Komplementárnym doplnkom sušiny je vlhkosť, čo je percentuálne vyjadrenie látok, ktoré sa odparujú pri teplote nižšej ako 105 ° C. Sušina teda predstavuje percentuálne kvantifikovaný zvyšok hmotnosti po odparovaní, vlhkosť potom percentuálne vyjadrený úbytok hmotnosti po odparovaní.

Súčet oboch komplementárnych percentuálnych podielov (sušiny + vlhkosti) musí dať vždy 100% pôvodnej hmotnosti. Príkladom látky so 100% vlhkosťou a 0% sušiny je destilovaná voda - všetky matérie sa pri odparovaní destilovanej vody bezo zvyšku odparia do ovzdušia - 100% hmotnosti destilovanej vody sa zmení na vodnú paru a nezostane po nej vôbec žiadny neodpariteľný zvyšok, teda 0% sušiny.

Stanovenie percentuálneho podielu sušiny sa používa najmä v potravinárstve a krmivárstve, teda najmä v odboroch zaoberajúcich sa výživou ľudí aj zvierat, kedy ide o možnosť vzájomného číselného porovnávania jednotlivých krmív alebo potravín z hľadiska ich vlhkosti (vodnateľnosti).

Presné stanovenie sušiny a vlhkosti sa v praxi vykonáva vždy v špecializovaných laboratóriách (potravinárskych, poľnohospodárskych, veterinárnych a pod.).

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sušina na českej Wikipédii.

Zdroj:
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Zdroj: Wikipedia.org - čítajte viac o Sušina





Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.

Your browser doesn’t support the object tag.

www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk