A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tomuto článku chýba dostatočné množstvo použitých spoľahlivých zdrojov. Pomôžte Wikipédii a doplňte do článku odkazy na spoľahlivé zdroje. Neozdrojované tvrdenia nie je možné overiť a preto môžu byť z článku odstránené. |
Triacylglyceroly alebo (staršie) triglyceridy alebo hovorovo tuky sú druh lipidov, presnejšie sú to estery glycerolu a (najmä vyšších) mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú v živočíšnych tkanivách (zásobný tuk) a rastlinných pletivách (plodoch a semenách). V užšom zmysle sa ako tuk označuje len triacylglycerol, ktorý je tuhý (t. j. obsahujúci veľký podiel nasýtených mastných kyselín) pri izbovej teplote, a/alebo len živočíšny tuk.
Chemická charakteristika
Triacylglyceroly sa vyskytujú voľné alebo viazané na bielkoviny, sacharidy a sú previazané značným počtom lipofilných látok (napr. sterolov, terpénov, fosfolipidov, vitamínov).
Čím viac nenasýtených kyselín triacylglycerol obsahuje, tým je menej tuhý a viac mazľavý až tekutý (tekutý tuk sa volá aj olej).
Tuky v priemysle
Na Slovensku je najvýznamnejšou olejninou repka olejná. Tuky sa získavajú roztápaním (masť, loj), lisovaním a extrakciou. Dôležitým tukovými výrobkami sú oleje a emulgované tuky (margaríny).
Tukový priemysel vyrába napr. mastné kyseliny, glycerol, mydlá, detergenty atď.
Rozdelenie tukov
Podľa pôvodu:
- rastlinné
- živočíšne
Podľa fyzikálnych vlastností:
- tuhé (loje)
- mazľavé (maslo, masť)
- kvapalné (oleje)
Zdroj
- Paulička et al.: Všeobecný encyklopedický slovník, 2012
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Antropológia
Aplikované vedy
Bibliometria
Dejiny vedy
Encyklopédie
Filozofia vedy
Forenzné vedy
Humanitné vedy
Knižničná veda
Kryogenika
Kryptológia
Kulturológia
Literárna veda
Medzidisciplinárne oblasti
Metódy kvantitatívnej analýzy
Metavedy
Metodika
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk