A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Vajce ako potravinu ľudia a ich predkovia konzumujú už milióny rokov.[1] V juhovýchodnej Ázii ľudia domestikovali sliepky a zbierali ich vajcia na potravu už v období 1 500 rokov pred Kristom.[2] Najčastejšie sa konzumujú vajcia hydiny, najmä kurčiat. Vajcia iných vtákov vrátane pštrosov a iných vtákov z radu bežcov sa síce tiež konzumujú pravidelne, ale oveľa menej často ako vajcia kurčiat. Ľudia môžu konzumovať aj vajcia plazov, obojživelníkov a rýb. Vajíčka rýb konzumované ako potrava sú známe ako ikry alebo kaviár.
Vajíčka vtákov a plazov sa skladajú z ochrannej škrupiny, bielka a žĺtka (vitellus), ktoré sú uložené v rôzne tenkých blanách. Vo vaječných žĺtkoch a celých vajciach sa nachádza veľké množstvo bielkovín a cholínu.[3][4] Hojne sa využívajú v kuchyni. Napriek výživovej hodnote vajec existujú určité potenciálne zdravotné problémy vyplývajúce z obsahu cholesterolu, kontaminácie salmonelou a alergie na vaječné bielkoviny.
Sliepky a iné zvieratá znášajúce vajcia sa vo veľkom chovajú na celom svete a masová produkcia slepačích vajec je celosvetovým odvetvím. Odhaduje sa, že v roku 2009 sa na celom svete vyprodukovalo 62,1 milióna ton vajec z celkového počtu približne 6,4 miliardy nosníc.[5] V dopyte a očakávaniach existujú regionálne rozdiely, ako aj súčasné diskusie týkajúce sa metód hromadnej produkcie.
Referencie
- ↑ Kenneth F. Kiple, A Movable Feast: Ten Millennia of Food Globalization (2007), s. 22.
- ↑ The biocultural origins and dispersal of domestic chickens . misuse.ncbi.nlm.nih.gov, . Dostupné online.
- ↑ How to Buy Eggs. Washington, D. C. : U.S. Department of Agriculture, 1995. 10 s.
- ↑ USDA Database for the Choline Content of Common Foods . nal.usda.gov, . Dostupné online. Archivované 2010-12-05 z originálu.
- ↑ Outlook for egg production . wattagnet.com, 2010-10-11, . Dostupné online. Archivované 2015-03-15 z originálu.
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Vajce ako potravina
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Eggs as food na anglickej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk