A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Anglická slanina[1] je druh slaniny pochádzajúci z anglosaských krajín, kde sa označuje slovom bacon.[2] V Česku a na Slovensku sa vyrába z bravčového bôčika, ktorý je vykostený, neobsahuje teda rebrá alebo chrupavky a nemá s britským typom slaniny (tzv. back bacon) takmer nič spoločné.[3] Tá sa skladá z nasoleného bravčového karé a kúsku bôčika s ponechaným tukovým pokrytím.[4] Môže byť neúdená alebo údená a býva určená na ďalšiu tepelnú úpravu.
Postupy výroby sú rôzne. Niekedy sa bôčik na sucho nasolí, časti mäsa sa tvarujú, bôčik sa povarí a pri miernej teplote údi do mäkka.[5] Inokedy sa bôčik naloží do slaného nálevu s cesnakom a nechá sa niekoľko týždňov odležať. Bôčik je v náleve potrebné priebežne sledovať a pokiaľ je možné, ešte aj upravovať. Mäso sa potom údi studeným dymom dva až tri dni.[6] Vyúdená anglická slanina má typickú tmavú zlatohnedú farbu a často sa natiera tzv. kulérom z karamelu a tekutého dymu.[7][8] Priemyselná výroba anglickej slaniny je odlišná, pretože má za úlohu skrátiť dobu výroby a celkovo zlacniť jej produkciu. Na výrobu sa používa napr. umelý dym, na ofarbenie slaniny zase farbiace prípravky. Okrem toho, od začiatku 90. rokov 20. storočia začali niektorí výrobcovia, s cieľom zvýšiť zisku alebo znížiť cenu, do anglickej slaniny pridávať vodu so zahusťovadlami, dochucovadlami a ďalšími éčkami, takže sa dnes môžeme napríklad stretnúť s výrobkami, kde je podiel mäsa (resp. mäsovej časti) len niečo málo nad 60 %.[9]
Referencie
- ↑ S.R.O, webees cz. Anglická slanina . Česká cechovní norma, . Dostupné online. (po česky)
- ↑ bacon . Slovník cudzích slov, . Dostupné online.
- ↑ Anglická slanina opravdu pochází z Anglie, ale ta česká je jiná . Regiony, 2018-06-08, . Dostupné online. (po česky)
- ↑ A Guide To English Back Bacon . English Breakfast Society, . Dostupné online. (po anglicky)
- ↑ Kupujeme maso | anglická slanina . . Dostupné online. (po česky)
- ↑ KOMTESKA. Výroba domácí uzené slaniny.Uzený bůček, anglická, . Blog.cz, . Dostupné online. (po česky)
- ↑ Čaro a chuť dobrej slaninky . Pravda.sk, 2014-10-25, . Dostupné online.
- ↑ AKTUALITY.SK. VIDEO: Ako sa vyrába údené mäso . Aktuality.sk, . Dostupné online.
- ↑ Podrobné informace o potravině Anglická slanina Schneider . www.ferpotravina.cz, . Dostupné online.
Literatúra
- BEZDĚK, Jaroslav. Výroba uzenin, specialit a konserv. 4. vyd. : OSSIS, 2014. 160 s. ISBN 978-80-86659-42-8. S. 30.
Zdroj
Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Anglická slanina na českej Wikipédii.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Šašlik
Škvarka
Anglická slanina
Bitúnok
Bravčové mäso
Fašírka
Hovädzie mäso
Jaternica
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk