A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Zaváranie je spôsob tepelnej konzervácie potravín, pri ktorej sa pokrm v pohári tesne uzavrie viečkom a ohrieva na teplotu okolo 85 °C alebo vyššiu.
Ohrievaním uzatvorených pohárov vo vode alebo v pare dochádza k uvareniu a pasterizácii pokrmu. Súčasne je z nádoby vytlačený prebytočný vzduch, ktorý sa vplyvom vysokej teploty rozťahuje. Po určitom čase sa nechá pohár vychladiť. Tým dôjde k zmršteniu vzduchu vnútri pohára, a pretože je uzavretý viečkom, zníži sa v ňom tlak. Viečko je okolitým atmosférickým tlakom pritlačené pevne k poháru a tak sa dosahuje vzduchotesnosť a súčasne pasterizácia pokrmu. Pokrm je chránený pred kontamináciou mikroorganizmami z vonkajšieho prostredia a môže sa ďalej uchovať bez pokazenia.
Prvé pokusy s hermetickým konzervovaním ovocia urobil v roku 1804 francúzsky kuchár Nicolas Appert. Tieto konzervy boli určené pre francúzske bojové lode.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk