A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Tento článok alebo jeho časť si vyžaduje úpravu, aby zodpovedal vyššiemu štandardu kvality. Prosím, pozrite si stránky pomocníka, odporúčanie pre encyklopedický štýl a článok vhodne upravte. |
Whisky | |
Whisky v tradičnom pohári | |
Pôvod | Wales |
---|---|
Kategória | destilát |
Rok založenia | 4. storočie |
Obsah alkoholu | štandardne 40 % |
Použitie | nápoj sa konzumuje čistý |
Whisky [1] alebo viska[2] (po anglicky whisky alebo whiskey) je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín, zrejúci v drevených sudoch (najčastejšie dubových). Chuť whisky ovplyvňuje pár hlavných faktorov ako je zloženie resp. množstvo pridaných obilnín (používajú sa suroviny ako jačmeň, sladový jačmeň, raž, sladový raž, pšenica a kukurica) a doba ležania (zvyčajne od 3 cez 12 až po 15 rokov).
Názov
Slovo whisky pochádza z írskogaelského slova uisge/uisce, čo znamená „voda“. V angličtine sa tvar whisky používa pre destiláty zo Spojeného kráľovstva (okrem Írska) a z Kanady, kým tvar whiskey sa používa pre destiláty z Írska a v USA.
Typy
Whisky nedozrievajú vo fľaši, iba v sudoch, takže za vek whisky označujeme čas medzi destilovaním a stáčaním do fliaš. Ležanie výrazne ovplyvňuje chemické zloženie a chuť. Whisky, ktoré boli stočené fľaši niekoľko rokov môžu byť považované za raritné, ale nie sú „staršie“ a nemusia byť rozhodne „lepšie“. Whisky sa štandardne destiluje ako 40% alkohol.
Škótska whisky
Škótske whisky sú obyčajne destilované dvakrát, niektoré dokonca trikrát. Medzinárodné zákony hovoria, že každý destilát nesúci značku „Scotch“ musí byť destilovaný v Škótsku a musí byť odležaný najmenej 3 roky a deň v dubovom sude, okrem iných špecifických kritérií. Whisky sa v Škótsku vyrába v piatich regiónoch: Highlande, Lowlande, Islay, Speyside a Campbeltowne.
- írska whisky
- japonská whisky
- kanadská whisky
- americká whisky
- waleská whisky
- indická whisky
- slovenská whisky
Referencie
- ↑ whisky. In: Krátky slovník slovenského jazyka. 4. dopl. a upr. vyd. Bratislava : Veda, 2003. 985 s. Dostupné online. ISBN 80-224-0750-X. S. 894.
- ↑ whisky. In: ŠALING, Samo; IVANOVÁ-ŠALINGOVÁ, Mária; MANÍKOVÁ, Zuzana. Veľký slovník cudzích slov. 5. revid. a dopl. vyd. Bratislava – Prešov : Samo, 2008. 1184 s. ISBN 978-80-89123-07-0. S. 1169.
Iné projekty
Externé odkazy
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Amaretto
Baldovská
Bobelinė
Bourbon (whisky)
Budiš (minerálny prameň)
Calvados (nápoj)
Chartreuse (likér)
Demänovka (likér)
Fatra (minerálna voda)
Fernet
Finlandia Vodka
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk