A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Anoxomer | |
Všeobecné vlastnosti | |
Synonymá | Poly Ao-79, E323 |
Vzhľad | šedo-biely prášok[1] |
Ďalšie informácie | |
Číslo CAS | 60837-57-2 |
Pokiaľ je to možné a bežné, používame jednotky sústavy SI. Ak nie je hore uvedené inak, údaje sú za normálnych podmienok. | |
Anoxomer je potravinárske aditívum s E číslom E323.[1] Je to polymérny antioxidant, ktorý nie je stráviteľný.[2] Bol dizajnovaný tak, aby bolo do potravín možné pridať známe antioxidanty tak, aby neboli stráviteľné, čím sa predíde potenciálnym zdravotným rizikím pri trávení.[3] Použitie anoxomeru je v EÚ zakázané.[1]
Anoxomer vzniká kondenzačnou polymerizáciou divinylbenzénu a zmesi monomérnych antioxidantov, ako sú terc-butylhydrochinón, terc-butylfenol, hydroxyanizol, p-krezol a bisfenol A.[3][4]
Referencie
- ↑ a b c ZDRAVOPEDIA. E323 - Anoxomer . Zdravopedia, 2021-12-21, . Dostupné online.
- ↑ Weinshenker, Ned M. Anoxomer. A new nonabsorbable antioxidant. Food Technology, 1980, s. 40–49.
- ↑ a b Thomas E. Furia, CRC Handbook of Food Additives, Volume II, 1980, ISBN 978-0-8493-0543-6
- ↑ Code of Federal Regulations Archivované október 13, 2008, na Wayback Machine, Title 21, Volume 3, April 1, 2006 (21CFR172.105)
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Acesulfám draselný
Anoxomer
Benzaldehyd
Bifenyl
Brilantná čierna BN
Brilantná modrá FCF
Chlorid horečnatý
Chlorid vápenatý
Citrát železito-amónny
Citrát amónno-železitý
Citrát trivápenatý
Difosforečnan
Dihydrogencitrát vápenatý
Disodné ribonukleotidy
Dusičnan sodný
Emulgátor
Erytorban sodný
Flavínmononukleotid
Glutaman sodný
Hexametyléntetraamín
Hinokitiol
Hydrogencitrát vápenatý
Inozinát sodný
Jodid draselný
Jodid vápenatý
Kaolín
Karagén
Kurkuma pravá
Kvasinka
Kyselina adipová
Kyselina erytorbová
Kyselina jablčná
Kyselina jantárová
Kyselina octová
Kyselina propiónová
Manitol
Mliečnan sodný
Oxid chloričitý
Peroxodisíran draselný
Polyetylénglykol
Propán-1,2-diol
Propionát draselný
Propionát sodný
Propionát vápenatý
Síran amónny
Síran draselno-hlinitý
Sorbát
Sorban draselný
Sorbitol
Sukralóza
Trietylcitrát
Zoznam prídavných látok v potravinách
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk