A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Konbu (japonským písmom コンブ / 昆布 - konbu), po slovensky niekedy aj kombu, je japonské označenie akejkoľvek jedlej morskej riasy z čeľade Laminariaceae. Najbežnejším typom konbu je druh Saccharina japonica. Kórejský názov znie tasima (다시마) a čínsky chaj-taj (pchinjin: haidai).
Význam
V Japonsku sa konbu používa na výrobu vyše 300 potravinových produktov, pričom ide najmä o ochucovadlá a čaje, keďže riasa kombu je známa tým, že zvýrazňuje chuť. Kombu je cenená najmä vďaka svojmu obsahu minerálov, medzi ktoré patria hlavne vápnik, soľ a jód.
Zdroje
- Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku コンブ na japonskej Wikipédii.
- Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kombu na anglickej Wikipédii.
- Delia Qigley, 2008, Everything superfoods book
- ČASOPIS FOOD TODAY 10/2008
- Saccharina japonica (Areschoug) C.E.Lane, C.Mayes, Druehl & G.W.Saunders . algaeBASE, . Dostupné online. (po anglicky)
Iné projekty
- Commons ponúka multimediálne súbory na tému Konbu
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk