A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Akostné víno môže byť vyrobené výlučne z hrozna dopestovaného na vinohradníckych plochách vo vinohradníckych oblastiach. Výrobu a predaj akostného vína na Slovensku upravuje prísna legislatíva (zákon 313/2009 Z.z.).
Na trh možno pod označením akostné víno uvádzať víno, ak
- hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené, dosiahlo cukornatosť najmenej 16°NM,
- hrozno, z ktorého bolo víno vyrobené, bolo dopestované v jednej vinohradníckej oblasti a výroba vína bola vykonaná v tej istej vinohradníckej oblasti alebo v bezprostredne susediacej oblasti,
- nebol prekročený najvyšší hektárový výnos,
- bolo kontrolným ústavom zatriedené ako akostné odrodové víno alebo akostné značkové víno,
- spĺňa kvalitatívne požiadavky ustanovené osobitným predpisom.
Členenie
Akostné víno možno vyrábať v týchto druhoch:
- akostné odrodové víno
- vyrobené z hrozna, rmutu alebo hroznového muštu jednej s prímesou iných odrôd najviac 15%,
- akostné značkové víno
- vyrobené z hrozna alebo zmesi hrozna jednotlivých odrôd, alebo zmiešaním rmutu, alebo hroznového muštu, alebo jednotlivých akostných odrodových vín podľa receptúry výrobcu, so stálou kvalitou a charakterom.
Označovanie
V označení akostného vína musí vinár uviesť:
- názov vinohradníckej oblasti, v ktorej bolo hrozno použité na jeho výrobu dopestované,
- ročník zberu, číslo výrobnej dávky,
- označenie akostné odrodové víno alebo akostné značkové víno ,
- písomný údaj o obsahu zvyškového cukru vo víne,
- názov odrody , z ktorej sa vyrobilo akostné odrodové víno, a obchodnú značku akostného značkového vína.
V označení akostného vína možno uviesť názov:
- vinohradníckeho rajónu, ak produkty použité na výrobu vína pochádzajú výhradne z tohto vinohradníckeho rajónu,
- vinohradníckej obce, ak produkty použité na výrobu vína pochádzajú výhradne z tejto vinohradníckej obce,
- odrôd použitých pri výrobe akostného značkového vína v zostupnom poradí podľa použitých množstiev.
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Štátne kontrolné číslo
Šumivé víno
Akostné víno
Akostné víno s prívlastkom
Burčiak
Cibéba
Cuvée (víno)
Dezertné víno
Dionýzos
Furlanské víno
Grécke víno
Hroznový mušt
Irsai Oliver
Jodofor
Klasifikované usadlosti apelácie Saint-Émilion
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk