A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Demikát je bryndzová polievka, ktorá sa vyrába z bryndze[1], vajca, sladkej smotany a dochucuje sa soľou a prípadne aj červenou paprikou, petržlenom, pažitkou, strúhaným syrom alebo opečenou slaninou.[2] Existuje viacero receptov na jeho prípravu.
Voda po vyvarení halušiek (tzv. úkrop, zo zemiakového cesta) sa zriedi v pomere 1:1 s čistou vodou. Pridá sa celá alebo rozkrojená cibuľa (1 - 2 podľa chuti) a očistené pokrájané zemiaky (2 - 3). Zmes sa posolí a povarí, kým zemiaky zmäknú. Následne sa odstaví z ohňa a v polievke sa rozpustí bryndza.
Demikát sa varil hlavne v oblastiach s rozvinutým chovom oviec, v niektorých regiónoch je však známy aj demikát z kravského mlieka.[1]
Referencie
- ↑ a b Encyklopédia ľudovej kultúry Slovenska 1. 1. vyd. Bratislava : Veda, 1995. 454 s. ISBN 80-224-0234-6.
- ↑ PILKOVÁ, Silvia. Poklady slovenskej kuchyne : dolné Považie, stredné Považie, horné Považie. Bratislava : Ikar, 2013. 187 s. ISBN 978-80-551-3227-3.
Iné projekty
- Wikislovník ponúka heslo Demikát
Text je dostupný za podmienok Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších podmienok. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky použitia.
Text je dostupný za podmienok Creative
Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 Unported; prípadne za ďalších
podmienok.
Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Podmienky
použitia.
www.astronomia.sk | www.biologia.sk | www.botanika.sk | www.dejiny.sk | www.economy.sk | www.elektrotechnika.sk | www.estetika.sk | www.farmakologia.sk | www.filozofia.sk | Fyzika | www.futurologia.sk | www.genetika.sk | www.chemia.sk | www.lingvistika.sk | www.politologia.sk | www.psychologia.sk | www.sexuologia.sk | www.sociologia.sk | www.veda.sk I www.zoologia.sk